1980 yılında, matematikçi Mandelbrot basit bir denklemden yola çıkarak herkesi büyüleyecek, olağanüstü karmaşıklığa sahip bir küme keşfetti: Mandelbrot kümesi. İlgi çekici bu örnek sayesinde fraktal geometri alanı gelişip popülerleşti. 1995 İngiliz yapımı bu belgeselde, Arthur C. Clarke bize fraktal geometriyi tanıtıyor ve fraktalların doğada nasıl karşılığı olduğuna değiniyor. Sonsuzluğun renkleri anlamına gelen isminden de tahmin edilebileceği gibi, anlatıma güzel görseller eşlik ediyor. 52 dakikalık belgesele buradan erişebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Comment J’ai Détesté les Maths
- matefil
- 24 Mayıs 2020
Matematiğin bu kadar etkin bir rol oynadığı dönemde nasıl oluyor da çok geniş kesimler matematikten nefret ediyor ya…
The Calculus of Love
- Can Ozan Oğuz
- 1 Kasım 2020
Dan Clifton’un senaryosunu yazıp yönettiği 2011 yapımı The Calculus of Love, Goldbach sanısının cazibesine kapılmış bir matematik profesörünün…
Liberation of algebra
- Can Ozan Oğuz
- 4 Mayıs 2021
Bir zamanlar denklem çözmekle ilgilenen cebir, günümüzde soyut yapıların incelendiği bir alana dönüşmüş durumda. Lisans eğitiminde modern cebirle…
Mathematics of the Rainbow
- matefil
- 5 Nisan 2020
BBC’nin matematiği popülerleştirmek için çektiği bir dizi olan Seeing Through Mathematics’in bir bölümü gökkuşağının matematiği ile ilgili. Gökkuşağının…
X+Y, A Brilliant Young Mind
- matefil
- 16 Mayıs 2020
Sosyal olarak problemler yaşayan genç Nathan matematiğe çok yeteneklidir ve Birleşik Krallığın matematik olimpiyat takımına girer. Taiwan’da başka…