Entelektüel bir uğraş olan matematiğin içinden entelektüel merak öğelerini çıkarırsak ne elde ederiz? Uttrech Üniversitesinden Viktor Blasjö’ye göre günümüzdeki eğitim sistemini. Klasik eğitim anlayışını bir manifesto ile eleştiren matematikçi oldukça keyifli bir podcast de yayınlıyor: Opinionated History of Mathematics. Podcast’in ilk sezonunu Galileo’nun ne kadar kabiliyetsiz bir matematikçi olduğuna ayıran Viktor, bu sebeple deneylere mecbur kaldığını ve bu başarısız matematikçinin bilim tarihinde en çok abartılan figürlerden olduğunu iddia ediyor. Viktor’un derslerine, kitaplarına ve eleştirel görüşlerine erişmek için iltellectualmathematics.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Euclidea oyunu
- matefil
- 24 Mayıs 2020
Yunanlılar Dünya’yı ölçerek anlamaya çalışıyorlardı, bunun için Geometri ile ilgileniyorlardı. Ancak sayılar ve uzunluklar onlar için farklı ölçülerdi.…
Wolfram Alpha
- matefil
- 24 Kasım 2019
Bilgi arama motoru üretmek için yola çıkan wolframalpha.com sitesi, Google gibi site arama motorlarından farklı olarak, hem matematik…
Math in France
- Can Ozan Oğuz
- 4 Temmuz 2021
Fransa, uluslararası camia ile ülkelerinin matematik alanında nerede olduğunu paylaşmak için bir internet sitesi hazırlamış. Ülkelerinde matematik yüksek…
Matematik Dünyası Arşivi
- matefil
- 9 Mayıs 2020
Ülkemizde matematik adına yapılan en güzel işlerden bir tanesi Matematik Dünyası dergisi. Son zamanlarda hızı yavaşlamış olsa da…
Underground Mathematics
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 6 Nisan 2021
Underground Mathematics sitesinde, matematik bağlantılı bir metro haritası olarak hayal edilmiş. Sayılar, Cebir, Geometri, Fonksiyonlar ve Kalkülüs isimli…
17centurymath.com
- Can Ozan Oğuz
- 4 Mayıs 2021
17. ve 18. yüzyıl matematik ve bilim adına önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönem. Newton, Euler, Leibniz, Lagrange gibi…