17. yüzyılda bilimsel dergiler henüz yaygınlaşmamışken matematikçiler başkalarının çalışmalarını nasıl takip ediyordu? Fransız din adamı ve bilim insanı Marin Mersenne, her konuda sorgulamalar yapıp görüşlerini dönemin entelektüelleriyle mektuplaşarak paylaşıyordu. Öyle ki bir keşfi Mersenne’e yollamak, onu yayınlamaya denk sayılabilir çünkü konuyla ilgilenenleri hemen haberdar ediyordu. Descartes, Pascal, Galileo gibi isimlerle yazışıyordu. BBC yapımı Marin Mersenne belgeseli 24 dakikada döneme damga vurmuş bir bilim insanının hikayesini anlatıyor.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Something New Every Day
- matefil
- 6 Eylül 2020
Something New Every Day George Csicsery’nin yakın geçmişte kaybettiğimiz matematikçi Ron Graham’ın 80. yaş günü anısına hazırladığı 21…
Donald in Mathmagic Land
- Can Ozan Oğuz
- 10 Ocak 2021
Donald Duck’un o kadar macerasının arasında matematik dünyasını da ziyaret ettiğini biliyor muydunuz? Ünlü Walt Disney karakteri ördeğimizin…
Calculating Ada – The Countess of Computing
- Can Ozan Oğuz
- 4 Temmuz 2021
“Bilgisayar çağı ne zaman başladı? Kaliforniya’daki girişimcilerle mi? Yoksa 2. Dünya Savaşı’ndaki şifre çözücülerle mi? Bu işin öncüsü…
TRT Okul – Matematik Hikayeleri
- matefil
- 15 Aralık 2019
Yönetmenliğini ve metin yazarlığını Pınar Kılıç’ın yaptığı yaklaşık 30 bölümlük bu animasyon serisi, tarihin başından itibaren matematiğin macerasını,…
Köy
- Can Ozan Oğuz
- 20 Nisan 2021
Matematik okumak için ailelerini ikna etmeye çalışan öğrenciler ve matematiği özgürce paylaşabilmek için devleti ikna etmeye çalışan bir…