Haberler

Kanıt Asistanı olarak adlandırılan ve matematikçilerin araştırmaları sırasında kullanabildikleri yapay zekadan bültenimizde daha önce de bahsetmiştik. Haziran ayının başlarında bu program oldukça karmaşık bir kanıtın doğruluğunu teyit ederek önemli bir başarıya imza attı. Kanıt Bonn Üniversitesinde çalışan tanınmış matematikçi Peter Scholze’ye aitti. 


Plus Magazine, Covid-19 üzerinde çalışan matematikçilere odaklanılan yeni bir podcast tanıttı. On the Mathematical Frontline ismindeki serinin ikinci bölümüne Zeeman Enstitüsünden Mike Tildesley konuk oldu ve pandemi ile ilgili matematiksel çalışmaların neye benzediği, amaçları ve sınırları tartışıldı. 


Araştırmalara göre hapis cezalarının gereğinden uzun olmasının sebebi mahkumların oluşturdukları riskin yeterince iyi hesaplanamaması. Vanderbilt Hukuk Okulundan Christopher Slobogin’in çalışmasına göre sürelerin daha adaletli verilebilmesi için risk hesaplayıcı bir algoritma kullanılabilir. Öte yandan insanların kaderinin algoritmalar tarafından belirlenmesinin etik olup olmadığı ciddi bir tartışmalara yol açıyor. 


Orijinden geçen ama başka hiçbir rasyonel noktadan geçmeyen bir doğru olabilir mi? Quanta Magazine’den Patrick Honner yazısında bu soruyla bir iş mülakatında karşılaştığını anlatıyor. Honner ilk başta soruyu cevaplandırmak için süreye ihtiyacı olduğunu düşünse de, eğim kavramını akla getirince soruya hızlıca cevap vermek mümkün. Yazının devamında konuyla ilgili başka problemlere de yer vermiş. 


Bir Nevi Akademi ve Matematiğin Peşine ağustos ayında gerçekleşecek yeni bir ders duyurdu. Utku Aytaç ile birlikte yapılacak “Sayılar Kuramı ve Kodlamayla Problem Çözümleri” dersi 16 Ağustos’ta başlıyor. Lise öğrencilerinin katılabileceği dersin ayrıntılarını öğrenmek için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.