Sabancı Üniversitesi Matematik Topluluğu’nun düzenlediği aylık seminer serisinde bu ay İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özgüç Güven “Hilbert, Matematiğin Temelleri” başlıklı bir seminer verdi.
Çember şeklinde çitle çevrilmiş bir bahçemiz olsun, çitin bir köşesine de iple bağlanmış bir keçi. İpi yeterince uzun tutarsak keçimiz tüm otlara uzanıp isterse yiyebilir ama diyelim ki biz bahçenin yarısına ulaşabilsin istiyoruz (bahçeye sonradan salacağımız başka bir keçi var, otların yarısı ona kalsın istiyoruz). İpin uzunluğu bu durumda ne olmalıdır? Çeyrek asırlık bu probleme yaklaşık sonuçlar bulmak kolay, tam bir sonuç bulmaksa şaşırtıcı derecede zor.
Marlene Knoche ve Constanza Rojas-Molina, bir seneden fazladır, matematiği anlamakta görsellerin önemini vurgulamak için #mathyear etiketi altında matematikle ilgili çizimler hazırlıyorlar. Images des Mathématiques her cumartesi bu çizimlerden birini paylaşıyor. Bu hafta paylaşılan çizim Biyoistatistik hakkında. Çizim arşivine buradan ulaşabilirsiniz.
Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’den matematikle ilgili girişimleri (blog, topluluk vs.) bulabileceğiniz bir site hazırlamıştık. Hazırlarken de “Ülkemizde matematik alanında ne çok girişim varmış” dedik. Siteyi hala ziyaret etmediyseniz buraya tıklayabilirsiniz. Siteye katkıda bulunmak için ise bize yazabilirsiniz.
Uluslararası Dünya Matematik Günü (IDM) ekibi, bu seneki Dünya Matematik Günü kutlamaları için bir poster yarışması düzenliyor. Bu senenin teması olan “Daha iyi bir dünya için matematik” konusunu sözcüklere başvurmadan sadece görsellerle anlatan posterler arıyorlar. Son katılım tarihi 15 Şubat.
ICMS’nin düzenlediği halka açık konferanslardan 2020’nin son konferansında Chris Budd Noel günüyle ilgili bir seçki sunuyor. 15 Aralık’taki etkinliğe katılmak için buradan kayıt olabilirsiniz.
4. ve 8. sınıf öğrencilerin matematik ve fen alanlarındaki başarılarını uluslararası ölçekte değerlendiren TIMSS, dört yılda bir bu konuda bir rapor paylaşıyor. Geçtiğimiz hafta paylaşılan 2019 TIMSS raporuna göre, ülkemiz öğrencilerinin gösterdiği başarıda her yönüyle bir ilerleme söz konusu. Raporla ilgili habere ve raporun kendisine buradan ulaşabilirsiniz.
Avustralya Matematik Derneği 2001 yılından beri iki yılda bir matematikte üstün başarı gösteren araştırmacılara matematikçi George Szerkes’in adına bir ödül veriyor. Bu yıl ödül iki kişiye verildi. Sydney Üniversitesi’nde özel fonksiyonlar konusunda çalışan Nalini Joshi ile Queensland Üniversitesinde kombinatorik alanında çalışan Ole Warnaar’ı tebrik ederiz.