1980 yılında, matematikçi Mandelbrot basit bir denklemden yola çıkarak herkesi büyüleyecek, olağanüstü karmaşıklığa sahip bir küme keşfetti: Mandelbrot kümesi. İlgi çekici bu örnek sayesinde fraktal geometri alanı gelişip popülerleşti. 1995 İngiliz yapımı bu belgeselde, Arthur C. Clarke bize fraktal geometriyi tanıtıyor ve fraktalların doğada nasıl karşılığı olduğuna değiniyor. Sonsuzluğun renkleri anlamına gelen isminden de tahmin edilebileceği gibi, anlatıma güzel görseller eşlik ediyor. 52 dakikalık belgesele buradan erişebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Can Dostum – Good Will Hunting
- matefil
- 1 Aralık 2019
MIT’de temizlik görevlisi olarak çalışan 20 yaşındaki Will Hunting sorunlu bir çocukluk geçirmiş bir dâhidir. Kitaplar okuyarak kendini…
Stand-up comedy routine about Spreadsheets- Matt Parker
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 7 Mart 2021
Bilgisayar veya televizyonda gördüğümüz görüntüler, piksel adını verdiğimiz çok sayıda küçük karenin birleşmesinden oluşuyorlar. Renkleri de sayılarla ifade…
Vihart – Doodling in Math: Spirals, Fibonacci, and Being a Plant
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 27 Eylül 2020
Vi Hart 2010 yılından beri YouTube kanalında matematikle ilgili videolar paylaşıyor. Defter üzerine resimler çizdiği kendine özgü video…
Navajo Math Circles
- matefil
- 26 Temmuz 2020
Amerika’nın yerli halklarından olan Navajo’lar ile matematik eğitimi ve araştırmasında önemli çalışmalar yapan matematikçilerin bir projesi var: Navajo…
Mathematics of the Rainbow
- matefil
- 5 Nisan 2020
BBC’nin matematiği popülerleştirmek için çektiği bir dizi olan Seeing Through Mathematics’in bir bölümü gökkuşağının matematiği ile ilgili. Gökkuşağının…
BBC The Story of Mathematics
- matefil
- 2 Şubat 2020
BBC ve Open University’nin yapımını ortaklaşa üstlendiği 4 bölümlük bu belgesel matematik tarihi üzerine. Belgelesin sunuculuğu yapan Oxford…