1980 yılında, matematikçi Mandelbrot basit bir denklemden yola çıkarak herkesi büyüleyecek, olağanüstü karmaşıklığa sahip bir küme keşfetti: Mandelbrot kümesi. İlgi çekici bu örnek sayesinde fraktal geometri alanı gelişip popülerleşti. 1995 İngiliz yapımı bu belgeselde, Arthur C. Clarke bize fraktal geometriyi tanıtıyor ve fraktalların doğada nasıl karşılığı olduğuna değiniyor. Sonsuzluğun renkleri anlamına gelen isminden de tahmin edilebileceği gibi, anlatıma güzel görseller eşlik ediyor. 52 dakikalık belgesele buradan erişebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
The Genius of Srinivasa Ramanujan
- Can Ozan Oğuz
- 11 Mayıs 2021
Ramanujan 20. yüzyılın başlarında Hindistan’da doğup büyümüş önemli bir matematik dehası. Yokluklar içinde kendi kendine kitaplardan çalışarak dönemin…
Escher: Journey into Infinity
- matefil
- 30 Ağustos 2020
Robin Lutz’un yönettiği 2018 yapımı film Hollandalı sanatçı M. C. Escher’in hayatını ve eserlerinin sanatta ve popüler kültürdeki…
The Story of 1
- Can Ozan Oğuz
- 25 Ekim 2020
2005 yapımı BBC belgeseli The Story of 1, bir ve diğer sayıların hikayesini anlatıyor. Nick Murphy’nin yönettiği, sunuculuğunu…
Rites of Love and Math
- Can Ozan Oğuz
- 3 Ocak 2021
Sonunda katıksız sevginin formülünü bulan bir matematikçi, kötü güçlerin elinde yanlış amaçlar için kullanılmasından korktuğu formülünü gizlemek ister.…
The Joy of Stats
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 29 Kasım 2020
2010 yılında Wingspan Prodüksiyon tarafından BBC için hazırlanan bu belgeselde, İsveçli Profesör Hans Gosling istatistiğin önemini keyifli bir…
Flatland The Movie
- matefil
- 12 Nisan 2020
Edwin A. Abbott’un 1884 tarihli Düzülke kitabından esinlenerek 2018’de çekilen ödüllü animasyon filmi Flatland The Movie iki boyutta…