Bilgisayar veya televizyonda gördüğümüz görüntüler, piksel adını verdiğimiz çok sayıda küçük karenin birleşmesinden oluşuyorlar. Renkleri de sayılarla ifade edebileceğimize göre (sıklıkla kullanılan RGB renk modelinde, her renk 0-255 arasında 3 sayıyla tarif ediliyor; bu sayılar rengin içindeki kırmızı, yeşil ve mavi miktarını anlatıyorlar), o zaman bizim resim olarak gördüğümüz şey aslında bir sayılar bütünü, ve onu bir Excel dosyası olarak görmek mümkün. Matematik temalı stand-up şovlarıyla tanınan Matt Parker’dan 52. nüshamızda bahsetmiştik. Parker, bu 10 dakikalık gösterisinde, sadece tek bir espri ve bol bol matematiğin ne kadar keyifli olabileceğini gösteriyor.
Yazan: Ezgi Kantarcı Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
BBC The Story of Mathematics
- matefil
- 2 Şubat 2020
BBC ve Open University’nin yapımını ortaklaşa üstlendiği 4 bölümlük bu belgesel matematik tarihi üzerine. Belgelesin sunuculuğu yapan Oxford…
Counting From Infinity: Yitang Zhang and the Twin Primes Conjecture
- Can Ozan Oğuz
- 8 Kasım 2020
Asal sayılardan sonsuz tane olduğu Öklid zamanından beri biliniyor. Bugün hala bilmediğimiz bir şey ise, farkı iki olan…
Ayağa Kalk ve Başar
- matefil
- 14 Haziran 2020
Orijinal adı Stand and Deliver olan 1988 yılı Amerikan yapımı film, Los Angeles’ta latin amerika kökenli ailelerin çocuklarının…
Fractals – The Colors of Infinity
- Can Ozan Oğuz
- 27 Aralık 2020
1980 yılında, matematikçi Mandelbrot basit bir denklemden yola çıkarak herkesi büyüleyecek, olağanüstü karmaşıklığa sahip bir küme keşfetti: Mandelbrot…
Taking the Long View
- matefil
- 15 Mart 2020
Shiing Shen Chern diferansiyel geometri ve topolojiye büyük katkılar yapmış Çinli-Amerikalı bir matematikçiydi. 2011 yılında hayatı ve çalışmaları…
Julia Robinson and Hilbert’s 10th Problem
- matefil
- 21 Haziran 2020
Julia Robinson (1919 – 1985) önemli ve öncü bir kadın matematikçiydi. Bir saatlik biyografik belgeselde hem Julia Robinson’un…