Bilgisayar veya televizyonda gördüğümüz görüntüler, piksel adını verdiğimiz çok sayıda küçük karenin birleşmesinden oluşuyorlar. Renkleri de sayılarla ifade edebileceğimize göre (sıklıkla kullanılan RGB renk modelinde, her renk 0-255 arasında 3 sayıyla tarif ediliyor; bu sayılar rengin içindeki kırmızı, yeşil ve mavi miktarını anlatıyorlar), o zaman bizim resim olarak gördüğümüz şey aslında bir sayılar bütünü, ve onu bir Excel dosyası olarak görmek mümkün. Matematik temalı stand-up şovlarıyla tanınan Matt Parker’dan 52. nüshamızda bahsetmiştik. Parker, bu 10 dakikalık gösterisinde, sadece tek bir espri ve bol bol matematiğin ne kadar keyifli olabileceğini gösteriyor.
Yazan: Ezgi Kantarcı Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Flatland The Movie
- matefil
- 12 Nisan 2020
Edwin A. Abbott’un 1884 tarihli Düzülke kitabından esinlenerek 2018’de çekilen ödüllü animasyon filmi Flatland The Movie iki boyutta…
Liberation of algebra
- Can Ozan Oğuz
- 4 Mayıs 2021
Bir zamanlar denklem çözmekle ilgilenen cebir, günümüzde soyut yapıların incelendiği bir alana dönüşmüş durumda. Lisans eğitiminde modern cebirle…
Marin Mersenne
- Can Ozan Oğuz
- 15 Haziran 2021
17. yüzyılda bilimsel dergiler henüz yaygınlaşmamışken matematikçiler başkalarının çalışmalarını nasıl takip ediyordu? Fransız din adamı ve bilim insanı…
Navajo Math Circles
- matefil
- 26 Temmuz 2020
Amerika’nın yerli halklarından olan Navajo’lar ile matematik eğitimi ve araştırmasında önemli çalışmalar yapan matematikçilerin bir projesi var: Navajo…
The Calculus of Love
- Can Ozan Oğuz
- 1 Kasım 2020
Dan Clifton’un senaryosunu yazıp yönettiği 2011 yapımı The Calculus of Love, Goldbach sanısının cazibesine kapılmış bir matematik profesörünün…
Hard Problems
- matefil
- 9 Ağustos 2020
Mathematical Association of America(MAA) her yıl ülkelerini Uluslararası Matematik Olimpiyatlarda temsil edecek altı öğrenciyi seçmek için sınavlar düzenliyor.…