Ramanujan 20. yüzyılın başlarında Hindistan’da doğup büyümüş önemli bir matematik dehası. Yokluklar içinde kendi kendine kitaplardan çalışarak dönemin İngilteresindeki önde gelen matematikçileri büyüleyen sonuçları adeta şapkasından çıkarmıştır. Kanıtlarına yer vermediği, insanın uydurması imkansız görünen sonuçlarını defterlerine yazmıştı ve çoğu iddiasının doğruluğu kanıtlandı. The Genius of Srinivasa Ramanujan belgeseli, bu gizemli kişiyi daha iyi anlamaya ve tanımaya çalışıyor. Bunu yaparken sayılar kuramında önde gelen matematikçilere ve Ramanujan’ın çalışmalarının bugün devam eden etkilerine de yer veriyor. Hindistan Bilimsel Araştırma ve Eğitim Enstitüsü ile Vigyan Prasar’ın yapımcılığındaki eserin yönetmeni ise Nandan Kudhyadi. 60 dakikalık belgeseli İngilizce altyazıyla buradan izleyebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Achieving the Unachievable
- Can Ozan Oğuz
- 21 Şubat 2021
Hollandalı sanatçı M. C. Escher eserlerinde matematiksel fikirlere bolca yer veriyordu. Print Gallery isimli eserini görmediyseniz, kısaca betimleyelim.…
Orhan İçen, Işıkla Yazılmış Öyküler
- matefil
- 29 Mart 2020
TRT’nin Işıkla Yazılmış Öyküler belgeselinin “Düşlerin Matematiği” bölümü cumhuriyet tarihimizin önemli matematikçilerinden olan Orhan Şerafettin İçen (1920-1955) hakkındadır.…
Alternative Math
- matefil
- 16 Ağustos 2020
Özellikle ABD’de matematik eğitiminde öğrencilere yaklaşımı eleştiren bir kısa film Alternative Math. David Maddox’un yönettiği 2017 yapımı filmde…
Inigo Quilez – Painting a Selfie Girl, with Maths
- Can Ozan Oğuz
- 13 Aralık 2020
Bilgisayar ekranımız piksellerden oluşan bir düzlem. Her bir pikselde hangi rengin görüneceğini yazarsak bir ekran görüntüsü elde ediyoruz.…
Thinking Space
- Can Ozan Oğuz
- 3 Haziran 2021
Matematikçiler nasıl düşünür? Birleşik Krallıktaki dokuz matematik araştırmacısıyla yapılan söyleşilerden oluşan Thinking Space, doğrudan mesleği icra eden profesyonellerin…
How to Write Mathematics Badly
- Can Ozan Oğuz
- 8 Haziran 2021
Başarılı matematikçi J.P. Serre, matematikteki kötü yazma alışkanlıklarından bahsediyor. Verdiği örnekler bir yandan insanı kahkahalara boğarken, bir yandan…