Haftanın Haberleri – 26 Ocak 2020

0 Shares
0
0
0
0

Kitapları Braille alfabesiyle yazılmış hale getirmek oldukça zahmetli bir işmiş. Hele bir de matematik kitapları olunca matematiksel ifadeler ve diyagramlar sebebiyle daha da zorlaşıyor. Tabii bir de kitabın hiyerarşik yapısıyla ilgili sorunlar var çünkü Braille alfabesiyle yazılmış kitaplardaki harf büyüklükleri sabit. Üstelik bu kitaplar otomasyonla da üretilemiyor, el ile tekrar yazılıyorlar. Araştırmacılar otomasyon ile bu kitapları üretmenin yolunu bulmuşlar. Genel bilgi için sizi buraya, teknik detaylar içinse buraya alalım.

Pi sayısının basamakları, çarpışan kütleler ve kuantum arama algoritmalarının ortak noktası nedir? Beklediğinizden daha fazlası.

Espresso en çok tüketilen kahvelerden birisi olmasına rağmen, yapılış şekline göre oldukça değişiklik gösterir. Matematikçiler, fizikçiler ve malzeme uzmanları kahve hazırlama konusunda aklınıza gelen ilk kişiler olmayabilir. Hatta ilk cümlenin neden bültende yer aldığına şaşırmış olabilirsiniz. Ancak ABD, Birleşik Krallık, İrlanda, Avusturalya ve İsviçre’den bir grup araştırmacı günümüz espresso bilgeliğine meydan okuyorlar.

“Geleceğin Ders Kitapları” mottosuyla yola çıkan ve interaktif ders kitapları üreten Mathigon en büyük eğitim fuarlarından biri olan Bett Show’da bu sene “Ücretsiz Dijital İçerik veya Açık Eğitim Kaynakları” kategorisinde “Yüksek Övgüye Değer” ödülünü kazandı.

Not: Matematiğin Peşinde ekibi olarak Mathigon derslerinin Türkçe tercümelerini yapıyoruz. Türkçesi olan tüm derslere buradan ulaşabilirsiniz.

Kategori teorisi alanında öncülük eden genç matematikçi Emily Riehl, çalıştığı John Hopkins Üniversitesi’nde 250.000 dolar değerindeki ‘President’s Frontier Award’a (Rektörlük Ufuk Ödülü) layık görüldü. Üniversite rektörü Ronald J. Daniels ödülün “özgürlük, düşünme ve yaratma vakti” sunmak için olduğunu, “‘işin doğrusu bu kadar dramatik bir şekilde ortaya koyduklarının devamını getirebilmesine olanak sağlaması” için verildiğini söyledi.

Bunları da sevebilirsiniz