Haftanın Haberleri – 1 Temmuz

0 Shares
0
0
0
0

Parçacık fiziğinin standart modeli kimilerine göre tarihin gördüğü en başarılı bilimsel kuram. Quanta Magazine bu modeli özetleyen bir video yayınladı. Cambridge Üniversitesinden David Tong’un anlatımıyla videoda evrenimizi meydana getiren yapı taşları ve elektromanyetik, güçlü nükleer ve zayıf nükleer olmak üzere temel kuvvetler tanıtılmış. 


Hemen her öğrencinin lise yıllarında karşılaştığı ikinci dereceden denklemlerin köklerini bulmak için kullanılan kuadratik formülün tarihi Antik Mısır’a kadar uzanıyor. Formülün tarihinden ve kullanım alanlarından bahseden güncel bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz. 


Çoğu matematikçi reel sayılar kümesinin kardinalitesini bilemeyeceğimizi düşünüyor. East Anglia Üniversitesinden David Aspero ve Münster Üniversitesinden Ralf Schindler’in mayıs ayında yayınladıkları çalışmaları uzun yıllardır düşünülen bu sorunun cevabına ulaşmak için önemli bir adım olarak düşünülebilir. Çalışmada reel sayıların kardinalitesinin ℵ2 (alef 2) olduğunu söyleyen iki aksiyomdan birinin diğerini gerektirdiği ispatlanmış. 


İngiliz Mirror dergisi matematikle ilgili seçtiği 10 filmi sıralamış. Filmlerin bazıları önemli tarihsel figürler haline dönüşmüş matematikçileri ele alırken diğerleri de matematiği ilk akla gelmeyen yönleriyle inceliyor. Filmlere buradan göz atabilirsiniz.


Karbon atomlarından oluşan bal peteği şeklindeki maddelere grafen deniyor. Tohoku Üniversitesinden bir grup araştırmacının yaptıkları çalışmada kullanılan yöntem grafen şeklinin geometrisi ile maddenin katalitik özellikleri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu ortaya çıkarmış.


Geçtiğimiz 22 Temmuz kimileri tarafından “Pi Günü” ya da “Pi Yaklaşımı Günü” olarak kutlanıyor. Özellikle takvimlerinde gün/ay formatını kullanan ülkeler için 14 Mart’a göre daha iyi bir alternatif olduğu da söylense de 22 Temmuz tarihinin aynı popülerliğe ulaşamadığı kesin. Mathigon bu güne özel olarak pi sayısının ilk bir milyon basamağını paylaşmış

Bunları da sevebilirsiniz