Sayısalcılar ve sözelciler diye keskin bir ayrım yapılabilir mi? İngiliz yazar ve kimyacı C.P. Snow 1959 yılında Oxford Üniversitesinde, geleneksel Rede Konuşmasında tam olarak bu konudan bahsetti. Pozitif bilimler ve sosyal bilimlerin batı medeniyetinin entelektüel hayatını birlikte oluşturduklarını, ancak iki farklı koldan ilerledikleri için aralarında bir iletişim sorunu olduğunu dile getirdi. Tübitak Yayınlarından Tuncay Birkay’ın çevirisiyle çıkmış İki Kültür kitabı işte bu tartışmayı ele alıyor. 208 sayfalık kitabın fiyatı 12 TL.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Şükran Gözen – Matematik ve Öğretimi
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 7 Şubat 2021
Matematik tarihi ve felsefesi ile ilgili çok fazla bilgi içeren bu kitap, isminden veya kapağından anlaşılmayan bir derinliğe…
Elvin Öven – Fırat’ın Matematik Korkusu
- Can Ozan Oğuz
- 24 Ocak 2021
Elvin Öven tarafından yazılmış 152 sayfalık kitap, farklı matematik konularını ele alan bölümlerden oluşuyor. Bu konular, matematikle ilgili…
Alfred Renyi – Matematik Üzerine Diyaloglar
- Can Ozan Oğuz
- 13 Temmuz 2021
Sokrat, Arşimet ve Galile ile “Matematik nedir?”, “İşlevi nedir?” gibi konularda muhabbet etmek ister miydiniz? Alfred Renyi’nin Matematik…
Ian Stewart – Matematiğin Kısa Tarihi
- matefil
- 8 Aralık 2019
Tarihte her dönemin kendine özgü matematiksel problemleri vardır. Geçmişteki soruları çözmek için üretilen matematik yüzyıllar içinde gelişir, tanımlar…
Matematikçinin Galaksi Rehberi
- matefil
- 2 Ağustos 2020
“Briç masasında kaç farklı eşleşme yapılabileceğini, belli şartlar altında bir haritanın tamamlanması için kaç renk gerekeceğini, bir filin…
Denis Guedj – Meraklısına Matematik
- matefil
- 15 Aralık 2019
Çok doğal ve yerinde sorular soran matematiğe yabancı bir genç kız ile, ona kısa, açıklayıcı ve aydınlatıcı cevaplar…