Bilgisayar veya televizyonda gördüğümüz görüntüler, piksel adını verdiğimiz çok sayıda küçük karenin birleşmesinden oluşuyorlar. Renkleri de sayılarla ifade edebileceğimize göre (sıklıkla kullanılan RGB renk modelinde, her renk 0-255 arasında 3 sayıyla tarif ediliyor; bu sayılar rengin içindeki kırmızı, yeşil ve mavi miktarını anlatıyorlar), o zaman bizim resim olarak gördüğümüz şey aslında bir sayılar bütünü, ve onu bir Excel dosyası olarak görmek mümkün. Matematik temalı stand-up şovlarıyla tanınan Matt Parker’dan 52. nüshamızda bahsetmiştik. Parker, bu 10 dakikalık gösterisinde, sadece tek bir espri ve bol bol matematiğin ne kadar keyifli olabileceğini gösteriyor.
Yazan: Ezgi Kantarcı Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Head, Heart and Soul
- matefil
- 31 Mayıs 2020
Ekaterina Eremenko matematik ile ilgili belgeseller çeken matematik mezunu bir kadın. Almanya’da IMAGINARY ve bir kaç kuruluşun desteğiyle…
Tom Lehrer
- Can Ozan Oğuz
- 20 Aralık 2020
92 yaşında olan Tom Lehrer, emekli bir matematikçi ve müzisyen. Matematiği ve 1950’ler Amerikasının sosyopolitik gündemini konu alan…
Man Ray et les équations shakespeariennes
- Can Ozan Oğuz
- 26 Mart 2021
Amerikalı sürrealist sanatçı Man Ray, 1930’lu yıllarda Paris’teki Poincaré Enstitüsünün bir odasında eskiden kalma heykeller bulur. Bu heykeller,…
Finite Simple Group (of Order Two)
- Can Ozan Oğuz
- 13 Temmuz 2021
İki kişilik romantik bir ilişkiyi matematikle ifade etmek hiç kolay değil. Klein Four isimli acapella grubu, üç dakikalık…
Oxford Cinayetleri
- matefil
- 5 Temmuz 2020
2008 İngiliz-İspanyol yapımı, yönetmenliğini Álex de la Iglesia’nın yaptığı gizem/gerilim türündeki film Guillermo Martínez isimli Arjantinli matematikçi ve…