Amerikalı sürrealist sanatçı Man Ray, 1930’lu yıllarda Paris’teki Poincaré Enstitüsünün bir odasında eskiden kalma heykeller bulur. Bu heykeller, cebirsel yüzeylerin öğretimi için hazırlanmıştır. Bu modeller aracılığıyla matematik ve sanat arasında bir ilişki kuran Man Ray, cebirsel yüzeylerden yola çıkarak sürrealist tablolar yapar ve her birine Shakespeare’in bir oyunun adını verir. Quantin Lazarotto’nun yönetmenliğini yaptığı Man Ray et les équations Shakespeariennes, bu hikayeyi konu alan 70 dakikalık bir belgesel. Orijinal dili Fransızca olan filmi İngilizce alt yazıyla buradan izleyebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Dangerous Knowledge
- Can Ozan Oğuz
- 14 Şubat 2021
Medyanın pompaladığı matematikçi tiplemesi, çok zeki ancak sosyal olarak sorunlar yaşayan biri. Bunun hiç doğru olmadığını bilsek de,…
There’s a Hole at the Bottom of Math
- Can Ozan Oğuz
- 25 Mayıs 2021
İnsan zihninin en güvenilir ürünü olan matematiğin temelleri ne kadar sağlam? Avustralyalı Derek Muller’ın son videosu, hiç de…
Tom Lehrer
- Can Ozan Oğuz
- 20 Aralık 2020
92 yaşında olan Tom Lehrer, emekli bir matematikçi ve müzisyen. Matematiği ve 1950’ler Amerikasının sosyopolitik gündemini konu alan…
Julia Robinson and Hilbert’s 10th Problem
- matefil
- 21 Haziran 2020
Julia Robinson (1919 – 1985) önemli ve öncü bir kadın matematikçiydi. Bir saatlik biyografik belgeselde hem Julia Robinson’un…
Fermat’s Last Tango
- Can Ozan Oğuz
- 24 Ocak 2021
Fermat’nın son teoreminin ispatına dair fantastik bir müzikal yapıldı: Fermat’s Last Tango. David Stern’ün yönettiği yapım Andrew Wiles’ın…
The Genius of Srinivasa Ramanujan
- Can Ozan Oğuz
- 11 Mayıs 2021
Ramanujan 20. yüzyılın başlarında Hindistan’da doğup büyümüş önemli bir matematik dehası. Yokluklar içinde kendi kendine kitaplardan çalışarak dönemin…