Amerikalı sürrealist sanatçı Man Ray, 1930’lu yıllarda Paris’teki Poincaré Enstitüsünün bir odasında eskiden kalma heykeller bulur. Bu heykeller, cebirsel yüzeylerin öğretimi için hazırlanmıştır. Bu modeller aracılığıyla matematik ve sanat arasında bir ilişki kuran Man Ray, cebirsel yüzeylerden yola çıkarak sürrealist tablolar yapar ve her birine Shakespeare’in bir oyunun adını verir. Quantin Lazarotto’nun yönetmenliğini yaptığı Man Ray et les équations Shakespeariennes, bu hikayeyi konu alan 70 dakikalık bir belgesel. Orijinal dili Fransızca olan filmi İngilizce alt yazıyla buradan izleyebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
There’s a Hole at the Bottom of Math
- Can Ozan Oğuz
- 25 Mayıs 2021
İnsan zihninin en güvenilir ürünü olan matematiğin temelleri ne kadar sağlam? Avustralyalı Derek Muller’ın son videosu, hiç de…
Can Dostum – Good Will Hunting
- matefil
- 1 Aralık 2019
MIT’de temizlik görevlisi olarak çalışan 20 yaşındaki Will Hunting sorunlu bir çocukluk geçirmiş bir dâhidir. Kitaplar okuyarak kendini…
Dance your PhD
- matefil
- 8 Mart 2020
Science Magazine her yıl “Dance Your PhD” adında, öğrencileri doktora çalışmalarını dans aracılığıyla anlatmaya davet ettikleri bir yarışma…
Fractals – The Colors of Infinity
- Can Ozan Oğuz
- 27 Aralık 2020
1980 yılında, matematikçi Mandelbrot basit bir denklemden yola çıkarak herkesi büyüleyecek, olağanüstü karmaşıklığa sahip bir küme keşfetti: Mandelbrot…
Nesin Matematik Köyü YouTube kanalı
- Can Ozan Oğuz
- 13 Eylül 2020
2007’den beri Nesin Matematik Köyü’nde onlarca konuda yüzlerce matematik dersi yapıldı, hala da yapılıyor. Bunların çok az bir…