Amerikalı sürrealist sanatçı Man Ray, 1930’lu yıllarda Paris’teki Poincaré Enstitüsünün bir odasında eskiden kalma heykeller bulur. Bu heykeller, cebirsel yüzeylerin öğretimi için hazırlanmıştır. Bu modeller aracılığıyla matematik ve sanat arasında bir ilişki kuran Man Ray, cebirsel yüzeylerden yola çıkarak sürrealist tablolar yapar ve her birine Shakespeare’in bir oyunun adını verir. Quantin Lazarotto’nun yönetmenliğini yaptığı Man Ray et les équations Shakespeariennes, bu hikayeyi konu alan 70 dakikalık bir belgesel. Orijinal dili Fransızca olan filmi İngilizce alt yazıyla buradan izleyebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Darts and Kites in the Sky of Mathematics
- Can Ozan Oğuz
- 7 Şubat 2021
Bir düzlemin aynı şekillerle kaplanması genelde tekrara yol açar. Roger Penrose ise öyle iki şekil buldu ki, bu…
Navajo Math Circles
- matefil
- 26 Temmuz 2020
Amerika’nın yerli halklarından olan Navajo’lar ile matematik eğitimi ve araştırmasında önemli çalışmalar yapan matematikçilerin bir projesi var: Navajo…
N is a Number
- matefil
- 26 Ocak 2020
Paul Erdős’ün hayatını anlatan George Paul Csicsery’nin yönetmenliğini yaptığı 1993 yapımı belgesel ünlü matematikçi henüz hayattayken, 1989-1991 yılları…
There’s a Hole at the Bottom of Math
- Can Ozan Oğuz
- 25 Mayıs 2021
İnsan zihninin en güvenilir ürünü olan matematiğin temelleri ne kadar sağlam? Avustralyalı Derek Muller’ın son videosu, hiç de…
Oxford Cinayetleri
- matefil
- 5 Temmuz 2020
2008 İngiliz-İspanyol yapımı, yönetmenliğini Álex de la Iglesia’nın yaptığı gizem/gerilim türündeki film Guillermo Martínez isimli Arjantinli matematikçi ve…