Haftanın Haberleri – 31 Mayıs 2020

0 Shares
0
0
0
0

Rochester Teknoloji Enstitüsü’nden (RIT) bilim insanları, COVID-19’a karşı mücadele eden epidemiyologlara yardım edecek bir model geliştirdiklerini düşünüyorlar. Metod RIT’de profesör olan Nathaniel Barlow ve RIT Kimya Mühendisliği bölüm başkanı olan Steven Weinstein tarafından geliştirildi. Modeli kullanarak, COVID-19 pandemisi hakkında değişkenlere bağlı olarak çeşitli tahminlerde bulunabiliyorlar ve kamu yetkililerine kısıtlamaları kaldırma ve uygulamada yardımcı oluyorlar.

Uppsala Üniversitesi’nden ve Leeds Üniversitesi’nden araştırmacılar, Darwin tarafından “berbat bir gizem” olarak tanımlanmış konuya bir çözüm sunan ve modern grupların nasıl geliştiği konusundaki anlayışımızı güçlendiren, fosil kalıntılardaki çeşitlilik örneklerinin matematiksel bir modelini sundu. Science dergisinde yayımlanan araştırmanın çevirisi Evrim Ağacı tarafından yayınlandı. 

Yaşam, binlerce reaksiyon içeren yoğun ağlar aracılığı ile gıdaları hücrelere dönüştürür. Yeni yapılan bir araştırma, bu tür ağların yaşamın kökeninde nasıl sıfırdan oluştuğunu ortaya çıkardı. Almanya, Yeni Zelanda ve ABD’den uluslararası araştırma ekipleri, ilkel mikropların metabolik ağlarını inceleyerek genlerden daha yaşlı olan otokatalitik kümeler (kendi kendini güçlendiren birbirine bağlı reaksiyonların toplamı) tespit ettiler.

Lisa Piccirillo, Austin, Texas Üniversitesi’nde henüz bir doktora öğrencisiyken, 2018 yılının yazında düşük boyutlu topoloji ve geometri hakkındaki konferansta güzel bir matematik problemi duydu. Uzun zamandır çözülemeyen bu problem, 11 geçişli (crossings) Conway düğümünün bir kama (slice) düğüm olup olmadığı hakkındaydı. Konferanstan sonra daha hafta bitmeden Lisa Piccirillo’nun bir cevabı vardı.

Sussex Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre lisans diplomasına sahip olan ebeveynler GCSE (General Certificate of Secondary Education) diplomasına sahip olan ebeveynlere göre 11 yaşındaki çocuklarının matematik eğitimini bir yıl daha ileride olmasını sağlıyor. Science daily tarafından paylaşılan makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Normalde fizik ve matematik üzerine çalışmalar yapan Soft Matter Group, pandemi nedeniyle normal çalışmaların arka planda olması gerektiğini ve topyekün pandemi ile mücadele edilmesi gerektiğini savunuyor. Marianne Freiberg’in bu çalışmalar hakkında bilgi verdiği makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Salih Durhan’ın, bir akademik matematik blogu olan Paul Erdös Blogunda yayımlanan, “Ağ Analizi ve Normale Dönüş Stratejileri” isimli makalesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz