Haftanın Haberleri – 7 Mart 2021

0 Shares
0
0
0
0

Kadın Matematikçiler Derneği’nin Dünya Kadınlar Günü için düzenlediği konuşmalardan ilki dün gerçekleşti. Zoom üzerinden yapılan etkinlikte, Zuhal Yeşilyurt Gündüz ve Birgül Demirtaş kadın akademisyen olmanın zorluklarına değindiler. Yeşim Aydın Son ve Seher Nur Sülkü tarafından yapılacak ikinci konuşma ise, yarın 14.00’da yine Zoom üzerinden gerçekleşecek.


Eliptik-telgraf denklemleri, kısmi türevli diferansiyel denklemlerin zaman parametresinden bağımsız süreçleri modellemek için kullanılan bir sınıfı. Başlangıçta bir telgraf iletişim hattı için geliştirilen bu denklemlerin günümüzde damardaki kan akışı, böceklerin hareketleri gibi çok çeşitli uygulamaları mevcut. RUDN Üniversitesinden Prof. Allaberen Ashyralyev, bu denklemleri bilgisayarla çözebilmek için yeni bir algoritma önerdi. 


New York’taki Ulusal Matematik Müzesi MoMath, pandemi nedeniyle bir süredir ziyarete kapalı. Tabii bu çevrim içi etkinlikler yapmalarına engel değil. Süregelen etkinliklerden bir tanesi, Dartmouth Üniversitesinden Prof. Peter Winkler ile karantina günlerinde matematik bulmacaları çözmeyi içeriyor. Kombinatorik alanında çalışan Winkler, matematik konferanslarında insanlara sorduğu güzel matematik bulmacalarıyla tanınıyor, 2019’dan beri de müzenin bulmaca sorumlusu ünvanına sahip. E-mail üzerinden gerçekleşen Mind-Benders for the Quarantined! isimli aktiviteye katılım ücretsiz.


İsveç Kraliyet Akademisi tarafından verilen Göran Gustavsson Ödülleri sahiplerini buldu. Matematik ödülünü, KTH Üniversitesinde cebirsel geometri alanında çalışan Prof. David Rydh aldı. Bu sene 30. yılını kutlayan ödül, 3 seneye dağıtılacak 4,5 milyon TL değerinde bir araştırma bursu ve yaklaşık 200.000 TL’lik kişisel bir bonus içeriyor.


Kuantum fiziğinin karmaşık sayılara ihtiyacı var mı? Hesaplamaları kolaylaştırdığı halde tarihte sanal sayıları kullanmaktan memnun olmayan, denklemleri onlar olmadan da ifade etmeye çalışan fizikçiler olmuştur. Geçtiğimiz aylarda bir grup kuantum fizikçisinin yaptıkları deneye göre, fiziksel gerçekliği tam anlamıyla tasvir etmek için sanal sayılara ihtiyacımız var


Mathigon, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için tarihte kadın matematikçi portrelerinden oluşan bir poster yayınladı. Bu linke tıklayarak siz de posteri inceleyebilir ve indirebilirsiniz.


Keşif Derslerimiz, “Ayrık Matematikte Seçme Konular” ile devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesinden Ümit Işlak tarafından dört hafta süresince anlatılacak derslerin ilki 24 Mart Çarşamba günü 19:30-21:30 saatleri arasında gerçekleşecek. Etkinliğimiz lisansın ilk senesi ya da lisans öncesi hazırlık sınıfında olan öğrencilere açıktır ve 15 kontenjanla sınırlıdır. Başvurular 15 Mart Pazartesi günü saat 17.00’de bitiyor, başvuru için buraya tıklayınız.

Bunları da sevebilirsiniz