Tarihte her dönemin kendine özgü matematiksel problemleri vardır. Geçmişteki soruları çözmek için üretilen matematik yüzyıllar içinde gelişir, tanımlar netleşir, teorisi tamamlanır. Otuzun üzerinde popüler matematik kitabı olan Ian Stewart matematiksel fikirlerin doğuşunu, sıkıntılı dönemlerini ve yetişkinliğini akıcı bir dille anlatıyor. Matematiğin kemikleşmemiş, canlı halini görmek, matematik kültürünü tanımak için Alfa Bilim serisinden çıkan kitabı şiddetle tavsiye ederiz.
Yazan: matefil
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
G. H. Hardy, Bir Matematikçinin Savunması
- matefil
- 22 Mart 2020
G. H. Hardy (1877-1947) Cambridge ve Oxford’da sayılar kuramı ve analiz üzerine çalışan döneminin tanınmış ve başarılı İngiliz…
Sıfırdan Sonsuza – Ramanujan ile Kesişen Yollarım
- Can Ozan Oğuz
- 10 Temmuz 2021
Ramanujan kısıtlı imkanlar içinde kendisini yetiştirmiş bir dahiydi. 1920’de henüz 32 yaşındayken vefat ettiğinde geriye nereden geldiği belli…
Carmen M. Latterel – Matematik Savaşları
- Can Ozan Oğuz
- 3 Ocak 2021
ABD’de yakın zamanda ilk ve ortaöğretim matematik müfredatları konusunda yaşanan tartışmalar o kadar şiddetli geçti ki, günümüzde o…
Matematiğin Sihirli Dünyası
- matefil
- 19 Ocak 2020
Matematik sihirbazı (mathemagician) olarak da bilinen Arthur Benjamin bu kitabında işin arkasındaki matematiği bilmeyenler için kimi sonuçların nasıl…
Logicomix
- Can Ozan Oğuz
- 20 Nisan 2021
Matematik kültürüne dair Türkçe çizgi roman oldukça az. Logicomix, ünlü filozof ve matematikçi Bertrand Russell’ın biyografisini güzel bir…
Mehmet Emin Erişirgil – Descartes ve Kartezyenler
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 27 Eylül 2020
Çizgi Kitabevi’nin Osmanlı Felsefe Çalışmaları serisinin 3. kitabında, Mehmet Emin Erişirgil Descartes’ı anlatıyor. Erişirgil arka kapakta Descartes’ın matematikle…