Bir zamanlar denklem çözmekle ilgilenen cebir, günümüzde soyut yapıların incelendiği bir alana dönüşmüş durumda. Lisans eğitiminde modern cebirle ilk kez karşılaşan biri için bu durum çok şaşırtıcı olabilir. Liberation of algebra, cebirin bağımsızlığını ilan edip kendi teorilerini geliştirmesine yol açan iki çalışmayı ele alan bir belgesel. Bu çalışmalardan ilki, Hamilton’un değişme özelliği olmayan bir cebir yapısını keşfetmesi (dördeyler ya da kuaternionlar diye anılan yapıdan bahsediyoruz). Sayıların sağladığı çok doğal bir özelliği sağlamayan bu cebirsel yapı, insanları cebir konusunu sayılardan bağımsız ele almaya itiyor. Belgeselde yer verilen ikinci çalışma ise, bu hafta Matematikçi Portresi köşemizin konuğu olan Boole’un sembolik cebiri. Boole bu çalışmasında usavurumu cebirsel semboller ve işlemlerle temsil ederek, yaptığımız mantıksal çıkarımları cebirle hesaplanabilecek bir hale dönüştürüyor. Glanfrrwd Thomas’ın yönettiği 24 dakikalık belgesel BBC’de yayınlanmış ve güzel görsel efektler de içeriyor.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Stand-up comedy routine about Spreadsheets- Matt Parker
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 7 Mart 2021
Bilgisayar veya televizyonda gördüğümüz görüntüler, piksel adını verdiğimiz çok sayıda küçük karenin birleşmesinden oluşuyorlar. Renkleri de sayılarla ifade…
Vihart – Doodling in Math: Spirals, Fibonacci, and Being a Plant
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 27 Eylül 2020
Vi Hart 2010 yılından beri YouTube kanalında matematikle ilgili videolar paylaşıyor. Defter üzerine resimler çizdiği kendine özgü video…
BBC The Story of Mathematics
- matefil
- 2 Şubat 2020
BBC ve Open University’nin yapımını ortaklaşa üstlendiği 4 bölümlük bu belgesel matematik tarihi üzerine. Belgelesin sunuculuğu yapan Oxford…
Monster Group
- matefil
- 23 Ağustos 2020
Bu hafta YouTube matematik camiası 1.000.000’dan büyük favori sayıları hakkında videolar hazırlayıp yayınlıyor. Milyonlarca abonesi olan 3Blue1Brown kanalında…
Achieving the Unachievable
- Can Ozan Oğuz
- 21 Şubat 2021
Hollandalı sanatçı M. C. Escher eserlerinde matematiksel fikirlere bolca yer veriyordu. Print Gallery isimli eserini görmediyseniz, kısaca betimleyelim.…