1980 yılında, matematikçi Mandelbrot basit bir denklemden yola çıkarak herkesi büyüleyecek, olağanüstü karmaşıklığa sahip bir küme keşfetti: Mandelbrot kümesi. İlgi çekici bu örnek sayesinde fraktal geometri alanı gelişip popülerleşti. 1995 İngiliz yapımı bu belgeselde, Arthur C. Clarke bize fraktal geometriyi tanıtıyor ve fraktalların doğada nasıl karşılığı olduğuna değiniyor. Sonsuzluğun renkleri anlamına gelen isminden de tahmin edilebileceği gibi, anlatıma güzel görseller eşlik ediyor. 52 dakikalık belgesele buradan erişebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
There’s a Hole at the Bottom of Math
- Can Ozan Oğuz
- 25 Mayıs 2021
İnsan zihninin en güvenilir ürünü olan matematiğin temelleri ne kadar sağlam? Avustralyalı Derek Muller’ın son videosu, hiç de…
Dimensions
- matefil
- 5 Ocak 2020
2008 yılında Jos Leys, Ethienne Ghys ve Aurelien Alvarez tarafından üretilen ‘Dimensions’ belgeseli 13er dakikalık 9 bölümden oluşuyor.…
Küp
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 18 Ekim 2020
Bu köşemizde korku filmlerinin nadir matematik temalı örneklerinden 1997 yapımı Küp (The Cube) filminden bahsedeceğiz. Vincenzo Natali tarafından…
Köy
- Can Ozan Oğuz
- 20 Nisan 2021
Matematik okumak için ailelerini ikna etmeye çalışan öğrenciler ve matematiği özgürce paylaşabilmek için devleti ikna etmeye çalışan bir…
Calculating Ada – The Countess of Computing
- Can Ozan Oğuz
- 4 Temmuz 2021
“Bilgisayar çağı ne zaman başladı? Kaliforniya’daki girişimcilerle mi? Yoksa 2. Dünya Savaşı’ndaki şifre çözücülerle mi? Bu işin öncüsü…