Bilgisayar veya televizyonda gördüğümüz görüntüler, piksel adını verdiğimiz çok sayıda küçük karenin birleşmesinden oluşuyorlar. Renkleri de sayılarla ifade edebileceğimize göre (sıklıkla kullanılan RGB renk modelinde, her renk 0-255 arasında 3 sayıyla tarif ediliyor; bu sayılar rengin içindeki kırmızı, yeşil ve mavi miktarını anlatıyorlar), o zaman bizim resim olarak gördüğümüz şey aslında bir sayılar bütünü, ve onu bir Excel dosyası olarak görmek mümkün. Matematik temalı stand-up şovlarıyla tanınan Matt Parker’dan 52. nüshamızda bahsetmiştik. Parker, bu 10 dakikalık gösterisinde, sadece tek bir espri ve bol bol matematiğin ne kadar keyifli olabileceğini gösteriyor.
Yazan: Ezgi Kantarcı Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Navajo Math Circles
- matefil
- 26 Temmuz 2020
Amerika’nın yerli halklarından olan Navajo’lar ile matematik eğitimi ve araştırmasında önemli çalışmalar yapan matematikçilerin bir projesi var: Navajo…
Codebreaker
- Can Ozan Oğuz
- 28 Nisan 2021
2011 yapımı Codebreaker, bilgisayar biliminin kurucusu diyebileceğimiz Alan Turing’in hayatını anlatan bir belgesel. Turing makinası adındaki evrensel hesap…
The Genius of Srinivasa Ramanujan
- Can Ozan Oğuz
- 11 Mayıs 2021
Ramanujan 20. yüzyılın başlarında Hindistan’da doğup büyümüş önemli bir matematik dehası. Yokluklar içinde kendi kendine kitaplardan çalışarak dönemin…
Darts and Kites in the Sky of Mathematics
- Can Ozan Oğuz
- 7 Şubat 2021
Bir düzlemin aynı şekillerle kaplanması genelde tekrara yol açar. Roger Penrose ise öyle iki şekil buldu ki, bu…
Karagöz Akademisi
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 11 Ekim 2020
“Söz denizinde boğuldunuz cancağızım. Sözün bittiği yerde matematik lazım.” Profesör Şahin Koçak’ın matematiği ve gölge oyununu birleştirdiği aynı…