17. yüzyılda bilimsel dergiler henüz yaygınlaşmamışken matematikçiler başkalarının çalışmalarını nasıl takip ediyordu? Fransız din adamı ve bilim insanı Marin Mersenne, her konuda sorgulamalar yapıp görüşlerini dönemin entelektüelleriyle mektuplaşarak paylaşıyordu. Öyle ki bir keşfi Mersenne’e yollamak, onu yayınlamaya denk sayılabilir çünkü konuyla ilgilenenleri hemen haberdar ediyordu. Descartes, Pascal, Galileo gibi isimlerle yazışıyordu. BBC yapımı Marin Mersenne belgeseli 24 dakikada döneme damga vurmuş bir bilim insanının hikayesini anlatıyor.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Mysteries of the Mathematical Universe
- Can Ozan Oğuz
- 4 Nisan 2021
Her yıl düzenlenen World Science Festival’daki bir paneli paylaşıyoruz bu hafta. Birleşmiş Krallık’tan dört ünlü matematikçi(Jonathan Borwein, Keith…
Dance your PhD
- matefil
- 8 Mart 2020
Science Magazine her yıl “Dance Your PhD” adında, öğrencileri doktora çalışmalarını dans aracılığıyla anlatmaya davet ettikleri bir yarışma…
Oxford Cinayetleri
- matefil
- 5 Temmuz 2020
2008 İngiliz-İspanyol yapımı, yönetmenliğini Álex de la Iglesia’nın yaptığı gizem/gerilim türündeki film Guillermo Martínez isimli Arjantinli matematikçi ve…
Achieving the Unachievable
- Can Ozan Oğuz
- 21 Şubat 2021
Hollandalı sanatçı M. C. Escher eserlerinde matematiksel fikirlere bolca yer veriyordu. Print Gallery isimli eserini görmediyseniz, kısaca betimleyelim.…
Matematiğin Aydınlık Dünyası
- matefil
- 22 Aralık 2019
Ülkemizde 1994 yılında TRT için matematiği konu alan bir belgesel çekildi: Matematiğin Aydınlık Dünyası. Sunuculuğunu matematikçi Ali Sinan…
The Man Who Knew Infinity
- matefil
- 18 Kasım 2019
Robert Kanigel’ın aynı isimli kitabından esinlenerek çekilen Sonsuzluk Teorisi (orijinal adı “The Man Who Knew Infinity”), 20. Yüzyılın…