UNESCO 14 Mart’ı (GG. AA – 14.3 veya Amerikan tarih yazımıyla AA.GG – 3.14 –böyle daha anlamlı oldu) Dünya Matematik Günü ilan etmeyi bugünlerde konuşuyor. İstanbul’da hazırlıklar başladı bile. Geçtiğimiz pazar (17.11.2019) 6 üniversitenin (Galatasaray, Gebze Teknik, Marmara, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, İstanbul ve Yıldız Teknik Üniversiteleri) matematik toplulukları tarafından “pigunuistanbul” Instagram hesabı açıldı. Görünen o ki büyük bir etkinlik hazırlığındalar.
Erasmus Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlker Birbil ve Utku Karaca 27 Ocak 2020 – 2 Şubat 2020 tarihleri arasında Mimar Sinan Güzel Sanat Üniversitesi’nde “Makine Öğrenmesi” dersleri yapacaklar. Dersler sadece öğrencilere değil, endüstriden katılmak isteyenlere ve akademisyenlere de açık. Kontenjan 80 kişi fakat şu ana kadar yüzlerce başvuru var. Ne mutlu ki video kaydı yapılacakmış, katılamayanlar bireysel olarak YouTube’a yüklenecek videolardan takip edebilecekler.
Parçacık fiziği çalışmaları temel matematikte beklenmedik bir keşfe yol açtı! Nötrinoların davranışlarını ve değişimlerini hesaplamaya çalışan üç fizikçi Stephen Parke, Xining Zhang ve Peter Denton, araştırmalarında önceden ispatlanmamış; fakat eğer doğruysa matematikte temel kavramlar olan özdeğerler ve özvektörler arasında umulmadık bir ilişkiyi gösteren bir formüle ulaştılar. Konuyla ilgili bir matematikçiye danışmak isteyen fizikçiler, geçtiğimiz Ağustos ayında dünyanın önde gelen matematikçilerinden Fields Madalyası sahibi Terence Tao ile bulgularını paylaştı. Bu kadar temel bir formülün ders kitaplarında olması gerektiğini düşünen ve daha önceden keşfedilmemiş olmasına şaşıran Tao’dan yanıt, 2 saat içerisinde 3 farklı ispat ile geldi. Bu yeni formüle göre, Hermisyen bir matrisin özvektörlerini sadece altmatrislerinin özdeğerlerini bilerek hesaplamak mümkün. Çalışmayı içeren makale arXiv üzerinden paylaşıldı. Nötrinolar ile ilgili olan çalışmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
20-21 Kasım’da Yıldız Teknik Üniversitesi Bilim ve Matematik Kulübü “Katlı İntegral Günleri” adında güzel bir etkinlik gerçekleştirdi. Bilim, matematik ve yazılım konularında uzmanların konuşmalar yaptığı etkinlikte Uzay Masası, Paradoks Masası, Kriptoloji Masası gibi tematik standlar da yer aldı. Üniversite kulüplerinin böyle aktif çalışması bilimsel kültürün yayılması için çok önemli. YTÜ Bilim ve Matematik Kulübünü tebrik ederiz. Diğer üniversitelerden de benzer etkinlikler görmek dileğiyle…