2011 yapımı Codebreaker, bilgisayar biliminin kurucusu diyebileceğimiz Alan Turing’in hayatını anlatan bir belgesel. Turing makinası adındaki evrensel hesap makinesinin kaşifi bilim insanı, İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz istihbarat örgütü için şifre kırma üzerine de çalışmalar yapmıştı. Eşcinsel olduğu ve eşcinsellik o dönem yasalarda bir suç olarak geçtiği için tedavi gören Turing, 41 yaşında evinde ölü olarak bulunmuştu. Ölüm nedeni siyanür zehirlenmesi. Yaşamının son bir buçuk yılında bir psikolog ile görüşmüştü. Belgesel bu görüşmelere de dayanarak çekilmiş, kendisini tanımış kişilere de yer vermiş. 62 dakikalık belgeselin fragmanına buradan erişebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Dance your PhD
- matefil
- 8 Mart 2020
Science Magazine her yıl “Dance Your PhD” adında, öğrencileri doktora çalışmalarını dans aracılığıyla anlatmaya davet ettikleri bir yarışma…
Achieving the Unachievable
- Can Ozan Oğuz
- 21 Şubat 2021
Hollandalı sanatçı M. C. Escher eserlerinde matematiksel fikirlere bolca yer veriyordu. Print Gallery isimli eserini görmediyseniz, kısaca betimleyelim.…
Flatland The Movie
- matefil
- 12 Nisan 2020
Edwin A. Abbott’un 1884 tarihli Düzülke kitabından esinlenerek 2018’de çekilen ödüllü animasyon filmi Flatland The Movie iki boyutta…
Escher: Journey into Infinity
- matefil
- 30 Ağustos 2020
Robin Lutz’un yönettiği 2018 yapımı film Hollandalı sanatçı M. C. Escher’in hayatını ve eserlerinin sanatta ve popüler kültürdeki…
How to Write Mathematics Badly
- Can Ozan Oğuz
- 8 Haziran 2021
Başarılı matematikçi J.P. Serre, matematikteki kötü yazma alışkanlıklarından bahsediyor. Verdiği örnekler bir yandan insanı kahkahalara boğarken, bir yandan…
Alternative Math
- matefil
- 16 Ağustos 2020
Özellikle ABD’de matematik eğitiminde öğrencilere yaklaşımı eleştiren bir kısa film Alternative Math. David Maddox’un yönettiği 2017 yapımı filmde…