2011 yapımı Codebreaker, bilgisayar biliminin kurucusu diyebileceğimiz Alan Turing’in hayatını anlatan bir belgesel. Turing makinası adındaki evrensel hesap makinesinin kaşifi bilim insanı, İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz istihbarat örgütü için şifre kırma üzerine de çalışmalar yapmıştı. Eşcinsel olduğu ve eşcinsellik o dönem yasalarda bir suç olarak geçtiği için tedavi gören Turing, 41 yaşında evinde ölü olarak bulunmuştu. Ölüm nedeni siyanür zehirlenmesi. Yaşamının son bir buçuk yılında bir psikolog ile görüşmüştü. Belgesel bu görüşmelere de dayanarak çekilmiş, kendisini tanımış kişilere de yer vermiş. 62 dakikalık belgeselin fragmanına buradan erişebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Not Knot
- Can Ozan Oğuz
- 20 Mart 2021
Gündelik hayatın bir parçası olan düğümler, matematikçilerin özel olarak ilgilendikleri konulardan. Düğümlerin matematikle ne ilişkisi var diyorsanız, işte…
Man Ray et les équations shakespeariennes
- Can Ozan Oğuz
- 26 Mart 2021
Amerikalı sürrealist sanatçı Man Ray, 1930’lu yıllarda Paris’teki Poincaré Enstitüsünün bir odasında eskiden kalma heykeller bulur. Bu heykeller,…
The Strange New Science of Chaos
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 6 Nisan 2021
NOVA’nın bilimle ilgili belgeselleri arasında yer alan 1989 yapımı 55 dakikalık film, o dönemde yeni yeni gelişmekte olan…
Gizli Sayılar (Hidden Figures)
- matefil
- 29 Aralık 2019
1960’larda Sovyetler Birliği ile ABD arasında kıran kırana bir uzay yarışı vardır. Aya ilk kimin gideceği uluslararası bir…
Nesin Matematik Köyü YouTube kanalı
- Can Ozan Oğuz
- 13 Eylül 2020
2007’den beri Nesin Matematik Köyü’nde onlarca konuda yüzlerce matematik dersi yapıldı, hala da yapılıyor. Bunların çok az bir…
Mysteries of the Mathematical Universe
- Can Ozan Oğuz
- 4 Nisan 2021
Her yıl düzenlenen World Science Festival’daki bir paneli paylaşıyoruz bu hafta. Birleşmiş Krallık’tan dört ünlü matematikçi(Jonathan Borwein, Keith…