Erdös’ün matematik estetik anlayışı ona, Tanrı’nın elinde en zarif ispatları barındıran bir kitap olduğunu düşündürüyordu. Çok beğendiği kanıtlar için “Bunlar Kitap’tan” ifadesini kullanırdı. Martin Aigner ve Günter Ziegler’in eserinin adı buna bir gönderme. İçinde matematiğin çeşitli konularından teoremlerin zarif ispatlarına yer veren Kitap’tan Deliller, 2009 yılında Muhammed Uludağ tarafından Türkçeye çevirilerek, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından basıldı. Güzel Türkçesinden dolayı 2010 yılında TÜBA’nın Telif ve Çeviri Eserler ödülüne layık görüldü. 264 sayfalık kitabın baskısı bitmiş durumda, umarız bu değerli çalışma yeniden piyasaya sürülür. Kitapta yer alan konuları merak ediyorsanız, içindekiler kısmına buradan ulaşabilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Simpsonlar ve Matematiksel Gizemleri
- matefil
- 19 Temmuz 2020
Simon Singh popüler bilim kitapları yazan bir fizikçi. Simpsonlar ve Matematiksel Gizemleri kitabında da ünlü televizyon serisi Simpsonların…
Matematik ve Doğa
- matefil
- 24 Mayıs 2020
“Zenon’un paradoksları… “Doğada matematik var mı? Matematiksel kavramlar yaratı mı, yoksa keşif mi?” gibi felsefi sorular, “Birey ne…
Matematik Sembollerinin Kısa Tarihi
- matefil
- 9 Şubat 2020
‘Pek çoğumuz artı, eksi, eşittir gibi basit matematik sembollerini sık sık kullansak da çok azımız bu sembollerin 16.…
Colin Bruce – Mantık ve Olasılık Hikayeleri
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 13 Nisan 2021
Colin Bruce’un bu kitabındaki ana karakterler çok tanıdık: Sherlock Holmes ve dostu Watson. Kitabın her bölümünde yeni maceralara…
Chris Waring – Sıfırdan Sonsuza Matematiğin Öyküsü
- Can Ozan Oğuz
- 4 Ekim 2020
Chris Waring, kitabında tarih öncesinden bugüne ilginç matematik hikayeleri paylaşıyor. Say Kitap’tan çıkan 210 sayfalık kitabın çevirisi İbrahim…
Sayılar Kitabı
- Can Ozan Oğuz
- 4 Mayıs 2021
Bir medeniyetteki sayı anlayışı, matematiksel düşüncede ne seviyede oldukları ile çok yakından ilişkili. Bir zamanlar “ayrık nesnelerin miktarını”…