Bilgisayarların iletişim kurarken kullandığı TCP/IP protokollerini geliştiren Vinton Gray Cerf ve Bob Kahn internetin babaları olarak biliniyor. 2004 yılında bu çalışmalarıyla Turing ödülünü alan ikiliden Vinton Cerf, Quanta Magazine’den Susan D’Agostino ile röpörtaj yaptı. Konu ise uzayda internet iletişimi. Dünya koşullarına göre belirlenmiş TCP/IP protokolleri gezegenler arası iletişim için uygun değil, bu yüzden Cerf ve ekibi başka protokoller tasarlamışlar.
Geçtiğimiz nisan ayında kaybettiğimiz, bulmacaları ve oyunları ile bilinen ünlü matematikçi John Horton Conway’den 11. Nüshamızda bahsetmiştik. Quanta Magazine’den Pradeep Mutalik, bu haftaki yazısında Conway’in 3 farklı bulmacasını tanıtıyor.
Ünlü ekonomist ve yazar Steven Levitt, matematik eğitiminin güncellenmesi gerektiğini düşünenlerden. Kalkülüs dersini temel alan eğitim programının yerine istatistik ve olasılık derslerini temel alan bir eğitim programını öneriyor. Bunun sebebi ise kalkülüs aslen temel bilimler, mühendislik ve ekonomi için önemliyken, istatistiğin çok daha geniş ve artan bir kullanım alanı olması. Konuyla ilgili yazıya buradan erişebilirsiniz.
TEVİTÖL son sınıf öğrencisi Arman Özcan liseliler için Hayatın İçinden Yanıltıcı Olasılık Problemleri başlıklı bir kitap yazdı. On sekiz olasılık problemini ve çözümlerin yer aldığı kitapta, hem Monty Hall gibi ünlü problemlere; hem de koşullu olasılık, dağılımlar ve rastgele yürüyüşler gibi olasılığın çeşitli konularını tanıtan problemlere yer verilmiş. Türkçe ve İngilizce versiyonu olan kitabı ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Daha fazla detay ve kitabın farklı versiyonları için, okulun konuyla ilgili paylaştığı habere buradan ulaşabilirsiniz.
Sabancı İEEE Matematik alt kolunun YouTube kanalında 23 Ekim 2020 Cuma akşamı Rüştü Erciyes Karakaya’nın ev sahipliği yaptığı yayında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Matematik Bölümünden Zafer Ercan Cantor’un Cenneti başlıklı bir seminer verdi. Yayının kaydına buradan erişebilirsiniz. Aylık seminerler düzenleyip yayınlayan topluluğun önümüzdeki aylardaki etkinliklerinin ayrıntıları için instagram hesaplarına göz atabilirsiniz.
Oxford Mathematics Online Public Lectures serisinde 28 Ekim 2020 Çarşamba günü Türkiye yerel saatiyle saat 19.00’da David Sumpter How Learning Ten Equations Can Improve Your Life isimli bir konuşma verecek. Uppsala Üniversitesinde uygulamalı matematik profesörü olan David Sumpter aynı zamanda Ten Equations That Rule The World kitabının yazarı. Dört farklı platformdan ücretsiz izleyebileceğiniz konuşma hakkında daha fazla bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Matematik lisans öğrencilerinin matematikçi kariyerlerine daha iyi hazırlanabilmeleri için çalışmalar yapan gruplar var. Rutgers Üniversitesinin Eğitim ve İstihdam Araştırmaları Merkezi’nin çalışmalarına dayanan bir rapor ve webinar için buraya tıklayabilirsiniz.
Matematiksel modellemenin sınıflarda daha çok yer bulabilmesi için içerikler hazırlayıp sunan Math Modelin Hub 27 Ekim Salı günü Türkiye yerel saatiyle 23.00’da çevrim içi bir webinar düzenliyor. Modelleme üzerine düzenlenen bir yarışmadaki soru yazarları ve jüriler işin inceliklerinden bahsedecekler. Twitter duyurusunda etkinliğin ayrıntısına bakabilir ve dilerseniz buradan ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
Uluslararası Bilimsel Belgesel Festivali ParisScience’ın 16.sı 23-28 Ekim arası gerçekleşecek. Bu süre zarfında https://www.pariscience.tv/content/ sitesine kaydolup belgeselleri ücretsiz olarak izleyebilirsiniz. Festival bütün bilim dallarını kapsıyor, matematikle ilgili olanlar arasında örneğin Maryam Mirzhakhani’nin hayatını ve çalışmalarını anlatan Secrets of the Surface, doğadaki pek çok şeklin geometrisini inceleyen fraktal geometriyi anlatan Everything is Broccoli var.
30 Ekim Cuma başlayıp 31 Ekim Cumartesi bitecek 24 saatlik bir matematiksel sihir maratonuna var mısınız? Yarımşar saatlik gösterilerle 48 kişinin sunumlar yapacağı etkinlikte matematikçiler ve sihirbazlar sahne alacaklar. Canlı yayınlanacak etkinlikle ilgili haberin ayrıntıları burada.