Haftanın Haberleri – 27 Aralık 2020

0 Shares
0
0
0
0

Pisagor Okulu, “Birlikte Öğreniyoruz” isimli video serisine Ali Nesin ve Fonksiyonlar konusuyla devam ediyor. 26 Aralık Cumartesi günü canlı yayınlanan bölüme buradan ulaşabilirsiniz. 


Quanta Dergisi, geçtiğimiz yıl matematik ve bilgisayar bilimi alanlarında olan önemli gelişmeleri derledi. Bill Andrew’un yazısına göre 2020, işbirliğini ve bir araya gelmeyi  önemseyen birçok akademisyen ve bilim insanı gibi, matematikçiler için de zor bir yıl oldu. Buna ek olarak, Covid sebebiyle büyük matematikçi John Conway’i kaybettik, üstelik onun ismini taşıyan düğüm probleminin Lisa Piccirillo isimli bir doktora öğrencisi tarafından çözülmesinden bir ay sonra… Yazıda Langlands Karşılıklılığı gibi matematiğin farklı alanlarını buluşturan ve matematik ile bilgisayar bilimi arasındaki köprüyü sağlamlaştırmaya yönelik konulara ağırlık verilmiş.


26 Aralık 1997’de hayatını kaybeden Cahit Arf’ın 23. ölüm yıldönümünü geride bıraktık. Ali Sinan Sertöz’ün kaleme aldığı, Arf’ın yaşadığı tarihsel dilimi de mercek altına alan ve aynı zamanda matematiksel keşiflerini ayrıntısıyla okuyucuya aktaran makalesini buradan okuyabilirsiniz


Matematik Dünyası dergisi, 2020 yılı içerisinde çıkması planlanan 108 ve 109. sayıları Koronavirüs salgını sebebiyle birleştirdi. Dergiye Nesin Yayınevi’nin internet sitesinden ulaşabilirsiniz.


Türkiye Matematik Kulübü geçtiğimiz hafta YouTube kanalında “İlişkiler Üzerine” isimli bir video serisi yayınladı. Serinin her bir bölümünde matematik ve farklı bir bilim alanı arasındaki ilişki üzerine bir sohbet var. Son olarak Bilgi Üniversitesi’nden Nigar Tuncer ile matematik ve biyoloji ilişkisi konuşuldu. Üzerinde durulan sorulardan birkaçı şöyle: Biyolojide matematiksel modellemeler nasıl yapılıyor? Biyoloji matematiksel metotları ve bilgileri sadece kullanır mı, yoksa onların üretilmesi sürecine katkısı da var mıdır? 


Amerikan Matematik Derneği’nin Notices isimli yayınında bu ay yer alan konulardan biri bloglar. Katherine Thompson, konuyla ilgili yazısında matematik bloglarını geleneksel dergilerle kıyaslıyor. Popüler örnekler üzerinden, bir matematik blogu için etkili ve başarılı olma ölçütlerini araştırıyor. Gelecekte matematik bloglarının neye evrileceği ile ilgili bir sorgulama içinse bu yazıya göz atabilirsiniz. 


Quanta Dergisi yazarı David Tse’ye göre içinde yaşadığımız bilgi çağını bir dehanın çalışmalarına borçluyuz: Claude Shannon. Şaşırdınız mı? Bilgi teorisinin kurucusu olarak adlandırılan Shannon, günümüzde şaşırtıcı derecede az tanınıyor. Bilgiyi nicelikleştirmeyi ve sinyal işleme, veri sıkıştırma gibi işlemlere matematiksel bir altyapı kazandırmayı amaçlayan teorisini 1948 yılında ortaya attı. Nasıl Von Neumann ve Turing bize bilgisayarı verdiyse, Shannon bize bilgi kavramının kendisini kazandırmıştır denilebilir. Hakkında bu sene The Bit Player isminde bir belgesel de çıkan Shannon hakkındaki yazıya buradan ulaşabilirsiniz. 


Bunları da sevebilirsiniz