Kumarhanede oynayacağınız oyunlar, neredeyse hiç bir zaman, sizin için avantajlı olmaz. Ünlü 21 oyunu bunun bir istisnası. Şöyle ki, bazı koşullar sağlandığında (örneğin kullanılan karışık destede daha çok yüksek değerli kartlar kaldığında) oyuncu için az da olsa avantajlı bir durum oluşması mümkün. Peki böyle olduğunu nasıl anlayacaksınız? Tabii ki çıkan kartları sayarak. Bunun yasal olup olmadığı yerine göre değişiyor ama kumarhaneler tarafından takdir edilmediği kesin. 21 filmi, öğretmenlerinin önderliğinde kart sayarak parayı kıran 6 gencin hikayesini anlatıyor. Robert Luketic’in yönettiği 123 dakikalık filmin başrolünü Jim Sturgess üstlenmiş. 2008 yapımı Amerikan filmi için gerçek bir hikayeden esinlenilmiş. Filmdeki gençlerin sonu ile ilgili ipuçları vermeyeceğiz ama gerçek hayattaki öğrenci takımından Mike Aponte, 21’i hiç bırakmamış, hatta sonradan oyunun dünya turnuvasını kazanmış.
Yazan: Ezgi Kantarcı Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
The Joy of Winning
- Can Ozan Oğuz
- 22 Kasım 2020
Hayatta başarılı olmak, yarışmalarda, oyunlarda kazanmak hemen herkesi mutlu eder. Haliyle bu konunun matematiği de çalışılıyor. 2016 yapımı…
Köy
- Can Ozan Oğuz
- 20 Nisan 2021
Matematik okumak için ailelerini ikna etmeye çalışan öğrenciler ve matematiği özgürce paylaşabilmek için devleti ikna etmeye çalışan bir…
The Joy of Logic
- Can Ozan Oğuz
- 15 Kasım 2020
İnsan beyninin çıkarım yapma yetisini biçimsel olarak çalışan mantık, her gün hepimizin aldığı yüzlerce kararın arkasındaki matematik ile…
Calculating Ada – The Countess of Computing
- Can Ozan Oğuz
- 4 Temmuz 2021
“Bilgisayar çağı ne zaman başladı? Kaliforniya’daki girişimcilerle mi? Yoksa 2. Dünya Savaşı’ndaki şifre çözücülerle mi? Bu işin öncüsü…
Man Ray et les équations shakespeariennes
- Can Ozan Oğuz
- 26 Mart 2021
Amerikalı sürrealist sanatçı Man Ray, 1930’lu yıllarda Paris’teki Poincaré Enstitüsünün bir odasında eskiden kalma heykeller bulur. Bu heykeller,…
Darts and Kites in the Sky of Mathematics
- Can Ozan Oğuz
- 7 Şubat 2021
Bir düzlemin aynı şekillerle kaplanması genelde tekrara yol açar. Roger Penrose ise öyle iki şekil buldu ki, bu…