2011 yapımı Codebreaker, bilgisayar biliminin kurucusu diyebileceğimiz Alan Turing’in hayatını anlatan bir belgesel. Turing makinası adındaki evrensel hesap makinesinin kaşifi bilim insanı, İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz istihbarat örgütü için şifre kırma üzerine de çalışmalar yapmıştı. Eşcinsel olduğu ve eşcinsellik o dönem yasalarda bir suç olarak geçtiği için tedavi gören Turing, 41 yaşında evinde ölü olarak bulunmuştu. Ölüm nedeni siyanür zehirlenmesi. Yaşamının son bir buçuk yılında bir psikolog ile görüşmüştü. Belgesel bu görüşmelere de dayanarak çekilmiş, kendisini tanımış kişilere de yer vermiş. 62 dakikalık belgeselin fragmanına buradan erişebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Küp
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 18 Ekim 2020
Bu köşemizde korku filmlerinin nadir matematik temalı örneklerinden 1997 yapımı Küp (The Cube) filminden bahsedeceğiz. Vincenzo Natali tarafından…
Words of Women in Mathematics in the Time of Corona
- Can Ozan Oğuz
- 18 Mayıs 2021
Bir grup kadın matematikçi kendi aralarında coronadan nasıl etkilendiklerini konuşurken akıllarına bu konuda bir belgesel hazırlama fikri gelmiş.…
How to Write Mathematics Badly
- Can Ozan Oğuz
- 8 Haziran 2021
Başarılı matematikçi J.P. Serre, matematikteki kötü yazma alışkanlıklarından bahsediyor. Verdiği örnekler bir yandan insanı kahkahalara boğarken, bir yandan…
Işıkla Yazılmış Öyküler: Cahit Arf
- matefil
- 2 Mayıs 2020
TRT’nin Işıkla Yazılmış Öyküler belgeselinin “Cetvel ve Pergel” bölümü cumhuriyet tarihimizin önemli matematikçilerinden Cahit Arf (1910-1997) hakkındadır. Yönetmenliğini…
Nesin Matematik Köyü YouTube kanalı
- Can Ozan Oğuz
- 13 Eylül 2020
2007’den beri Nesin Matematik Köyü’nde onlarca konuda yüzlerce matematik dersi yapıldı, hala da yapılıyor. Bunların çok az bir…