2011 yapımı Codebreaker, bilgisayar biliminin kurucusu diyebileceğimiz Alan Turing’in hayatını anlatan bir belgesel. Turing makinası adındaki evrensel hesap makinesinin kaşifi bilim insanı, İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz istihbarat örgütü için şifre kırma üzerine de çalışmalar yapmıştı. Eşcinsel olduğu ve eşcinsellik o dönem yasalarda bir suç olarak geçtiği için tedavi gören Turing, 41 yaşında evinde ölü olarak bulunmuştu. Ölüm nedeni siyanür zehirlenmesi. Yaşamının son bir buçuk yılında bir psikolog ile görüşmüştü. Belgesel bu görüşmelere de dayanarak çekilmiş, kendisini tanımış kişilere de yer vermiş. 62 dakikalık belgeselin fragmanına buradan erişebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Navajo Math Circles
- matefil
- 26 Temmuz 2020
Amerika’nın yerli halklarından olan Navajo’lar ile matematik eğitimi ve araştırmasında önemli çalışmalar yapan matematikçilerin bir projesi var: Navajo…
Köy
- Can Ozan Oğuz
- 20 Nisan 2021
Matematik okumak için ailelerini ikna etmeye çalışan öğrenciler ve matematiği özgürce paylaşabilmek için devleti ikna etmeye çalışan bir…
Rites of Love and Math
- Can Ozan Oğuz
- 3 Ocak 2021
Sonunda katıksız sevginin formülünü bulan bir matematikçi, kötü güçlerin elinde yanlış amaçlar için kullanılmasından korktuğu formülünü gizlemek ister.…
Mysteries of the Mathematical Universe
- Can Ozan Oğuz
- 4 Nisan 2021
Her yıl düzenlenen World Science Festival’daki bir paneli paylaşıyoruz bu hafta. Birleşmiş Krallık’tan dört ünlü matematikçi(Jonathan Borwein, Keith…
Finite Simple Group (of Order Two)
- Can Ozan Oğuz
- 13 Temmuz 2021
İki kişilik romantik bir ilişkiyi matematikle ifade etmek hiç kolay değil. Klein Four isimli acapella grubu, üç dakikalık…
Counting From Infinity: Yitang Zhang and the Twin Primes Conjecture
- Can Ozan Oğuz
- 8 Kasım 2020
Asal sayılardan sonsuz tane olduğu Öklid zamanından beri biliniyor. Bugün hala bilmediğimiz bir şey ise, farkı iki olan…