2011 yapımı Codebreaker, bilgisayar biliminin kurucusu diyebileceğimiz Alan Turing’in hayatını anlatan bir belgesel. Turing makinası adındaki evrensel hesap makinesinin kaşifi bilim insanı, İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz istihbarat örgütü için şifre kırma üzerine de çalışmalar yapmıştı. Eşcinsel olduğu ve eşcinsellik o dönem yasalarda bir suç olarak geçtiği için tedavi gören Turing, 41 yaşında evinde ölü olarak bulunmuştu. Ölüm nedeni siyanür zehirlenmesi. Yaşamının son bir buçuk yılında bir psikolog ile görüşmüştü. Belgesel bu görüşmelere de dayanarak çekilmiş, kendisini tanımış kişilere de yer vermiş. 62 dakikalık belgeselin fragmanına buradan erişebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Not Knot
- Can Ozan Oğuz
- 20 Mart 2021
Gündelik hayatın bir parçası olan düğümler, matematikçilerin özel olarak ilgilendikleri konulardan. Düğümlerin matematikle ne ilişkisi var diyorsanız, işte…
Escher: Journey into Infinity
- matefil
- 30 Ağustos 2020
Robin Lutz’un yönettiği 2018 yapımı film Hollandalı sanatçı M. C. Escher’in hayatını ve eserlerinin sanatta ve popüler kültürdeki…
Taking the Long View
- matefil
- 15 Mart 2020
Shiing Shen Chern diferansiyel geometri ve topolojiye büyük katkılar yapmış Çinli-Amerikalı bir matematikçiydi. 2011 yılında hayatı ve çalışmaları…
BBC Horizon – Fermat’s Last Theorem
- matefil
- 9 Şubat 2020
Simon Singh’ın yönetmenliğini yaptığı 1997 yapımı belgesel, 350 yıl boyunca matematikçileri kan ter içinde bırakan Fermat’nın son teoremi,…
Achieving the Unachievable
- Can Ozan Oğuz
- 21 Şubat 2021
Hollandalı sanatçı M. C. Escher eserlerinde matematiksel fikirlere bolca yer veriyordu. Print Gallery isimli eserini görmediyseniz, kısaca betimleyelim.…
Gizli Sayılar (Hidden Figures)
- matefil
- 29 Aralık 2019
1960’larda Sovyetler Birliği ile ABD arasında kıran kırana bir uzay yarışı vardır. Aya ilk kimin gideceği uluslararası bir…