2011 yapımı Codebreaker, bilgisayar biliminin kurucusu diyebileceğimiz Alan Turing’in hayatını anlatan bir belgesel. Turing makinası adındaki evrensel hesap makinesinin kaşifi bilim insanı, İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz istihbarat örgütü için şifre kırma üzerine de çalışmalar yapmıştı. Eşcinsel olduğu ve eşcinsellik o dönem yasalarda bir suç olarak geçtiği için tedavi gören Turing, 41 yaşında evinde ölü olarak bulunmuştu. Ölüm nedeni siyanür zehirlenmesi. Yaşamının son bir buçuk yılında bir psikolog ile görüşmüştü. Belgesel bu görüşmelere de dayanarak çekilmiş, kendisini tanımış kişilere de yer vermiş. 62 dakikalık belgeselin fragmanına buradan erişebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Not Knot
- Can Ozan Oğuz
- 20 Mart 2021
Gündelik hayatın bir parçası olan düğümler, matematikçilerin özel olarak ilgilendikleri konulardan. Düğümlerin matematikle ne ilişkisi var diyorsanız, işte…
N is a Number
- matefil
- 26 Ocak 2020
Paul Erdős’ün hayatını anlatan George Paul Csicsery’nin yönetmenliğini yaptığı 1993 yapımı belgesel ünlü matematikçi henüz hayattayken, 1989-1991 yılları…
The Joy of Stats
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 29 Kasım 2020
2010 yılında Wingspan Prodüksiyon tarafından BBC için hazırlanan bu belgeselde, İsveçli Profesör Hans Gosling istatistiğin önemini keyifli bir…
Man Ray et les équations shakespeariennes
- Can Ozan Oğuz
- 26 Mart 2021
Amerikalı sürrealist sanatçı Man Ray, 1930’lu yıllarda Paris’teki Poincaré Enstitüsünün bir odasında eskiden kalma heykeller bulur. Bu heykeller,…
Travelling Salesman
- matefil
- 19 Temmuz 2020
2012 yapımı film yedi milenyum probleminden birisi olan P vs NP problemini çözmüş dört matematikçinin hikayesini anlatıyor. Filmin…
Marin Mersenne
- Can Ozan Oğuz
- 15 Haziran 2021
17. yüzyılda bilimsel dergiler henüz yaygınlaşmamışken matematikçiler başkalarının çalışmalarını nasıl takip ediyordu? Fransız din adamı ve bilim insanı…