Haftanın Haberleri – 13 Eylül 2020

0 Shares
0
0
0
0

Türkiye Matematik Kulübü’nün duyurduğu bir diğer haber ise “Matematik Bölümüne Merhaba” yayınları. Bu yayınlarda matematik bölümlerine yeni başlayan öğrencilere rehberlik etmesi amacıyla sohbetler olacak. Yayınlar da Discord üzerinden yapılacak ve ilk videoların 21-25 Eylül tarihleri arasında YouTube’a eklenmesi bekleniyor. Yayınlara katılmak için katılımcı formuna buradan erişebilirsiniz.

Von Neumann cebirleri ile ilgili çalışması ve düğümlerde Jones polinomları ile bilinen ünlü Matematikçi Vaughan Jones hayatını kaybetti. Oğuz Şavk’ın Vaughan Jones ve Jones polinomları hakkındaki yazısına buradan erişebilirsiniz. 

17-18 Ekim tarihli 8.Bahar Matematik Buluşması bu dönem online olarak gerçekleşecek. Davetli akademisyenler ve başvuruda bulunan öğrencilerin konuşmalarına yer verilecek. Katılımcı veya konuşmacı olarak başvurmak için Bahar Matematik Buluşması internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Math Horizons lisans seviyesindeki öğrenciler için Amerika Matematik Birliği (Mathematical Association of America) tarafından hazırlanan bir matematik dergisi. Senede 4 defa yayınlanan bu dergiyi dilerseniz basılı dilerseniz elektronik olarak satın alabiliyorsunuz. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

İnternetten erişebileceğiniz bir başka dergi de EMS Newsletter. Avrupa Matematik Topluluğu (European Mathematical Society) tarafından çıkarılan dergide, Avrupa’daki matematiksel aktiviteler paylaşılıyor. Eylül ayında bu senenin üçüncü sayısı yayımlandı. EMS Publishing House internet sitesi üzerinden derginin içeriğine ücretsiz erişebilirsiniz.

Bilimler Köyü “Matematikte Açık Problemler” söyleşileri kapsamında geçtiğimiz hafta Boğaziçi Üniversitesi’nden Ferit Öztürk’ün konuğu Dallas’taki Texas Üniversitesi’nden Barış Coşkunüzer’di. Geometrik topolojinin en önemli sorularından biri olan Poincaré Sanısı üzerine bir canlı yayın gerçekleştirdiler. Yayının video kaydına Bilimler Köyü YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.

3blue1brown YouTube kanalının yaratıcısı olan Grant Sanderson, dijital ortamda ders anlatımıyla ilgili ipuçları paylaştı. Öğretmenlerin hepsinden “streamer” olmaları beklendiğini söyleyen Grant’in YouTube kanalı için kullandığı materyaller ve kayıt tecrübelerinden bahsettiği yazısı gelecek dönemde online dersler yapacak öğretmenler için faydalı olabilecek noktalara değiniyor.

Atocosmic bugün 21.00’da Ali Nesin ile “Matematiği Sevmek” üzerine bir söyleşi yapacaklarını duyurdu. Söyleşi Zoom ile yapılacak ve Zoom bağlantısı Atocosmic Science sosyal medya hesabından duyurulacak.

Bunları da sevebilirsiniz