Haftanın Haberleri – 15 Kasım 2020

0 Shares
0
0
0
0

Bu hafta biraz Fourier analizi öğrenmek ister misiniz? Paris’te École Normale Supérieure ve CNRS’te çalışan matematikçi Gabriel Peyré, Twitter hesabından orijinali Fransızca olan “The Discrete Algebra of the Fourier Transform” isimli kitabının İngilizce çevirisini herkese açık bir şekilde paylaştı. 296 sayfalık kitap çözümlü alıştırmalar da içeriyor.

 

Nijeryalı öğretmen Basirat Olamide Ajayi, pandemi sürecinde eğitimlerine ara vermek zorunda kalan öğrencilere yardım etmek için sosyal medya hesaplarından ücretsiz olarak matematik dersleri vermeye başladı. Başta kağıt kalem kullanarak anlattığı derslere şimdi velilerden birinin bağışladığı beyaz tahta ile devam ediyor. Öğrencilere sorular sorduğu, ödevler verdiği ve çalışmalarını kontrol ettiği dersleri takip eden öğrenci sayısı 1800’ün üstünde.


Bilim ve Aydınlanma Akademisi 21-22 Kasım 2020 tarihlerinde YouTube kanalarından çevrim içi  bir matematik okulu gerçekleştirecek. Etkinlikte teorik matematiğin yanı sıra matematiğin tarihi, felsefesi ve fizikle olan ilişkisi konuşulacak. Aynı zamanda ülkemizdeki matematik eğitimi ve kültürü de mercek altına alınacak. Kayıt olmak için etkinliğin duyurusuna göz atabilirsiniz.


Fransa’nın bilim kuruluşu CNRS’in alanında önemli katkılar yapan bilim insanlarına verdiği kristal madalyanın 2020 sahibi Bordeaux Matematik Enstitüsü’nden Bill Allombert oldu. Ödülü biçimsel hesap yazılımı Pari/GP’nin gelişimine katkıları sayesinde alan Allombert yirmi yıldır bu yazılım üzerinde çalışıyor. Pari/GP, 1983’te Henri Cohen tarafından geliştirildiğinden beri pek çok araştırmacının cebirsel sayılar teorisi, eliptik eğriler, modüler formlar ile ilgili sorularına hızlıca cevap bulmalarını sağlıyor. Haberin ayrıntıları burada


1984’ten bu yana iki yılda bir Cenevre Üniversitesinde düzenlenen Wright Colloquia for Science’ın bu yılki teması matematikti. Toplumu bilimsel gelişmelerle buluşturmayı amaçlayan etkinlik 2-6 Kasım tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleşti. Beş ana konuşmacı(Ethienne Ghys, Laure Saint-Raymond, Martin Hairer, Alain Connes ve Stanislav Smirnov), deney videoları ve bir serginin yer aldığı etkinliğin içeriğine buradan erişebilirsiniz.


Kadınların bilim dünyasında çok nadir yer aldığı ve baskılandığı bir dönemde yaşamış olan Ada Lovelace’in dünyanın ilk bilgisayar programcısı olduğunu biliyor muydunuz? Ünlü şair Lord Byron’ın kızı Ada’nın notları bilinen ilk bilgisayar algoritmasını içeriyor. Her ekim ayının ikinci salı günü, kadınları bilim ve teknoloji alanlarına teşvik amacıyla Ada Lovelace Günü olarak kutlanıyor. 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da sevebilirsiniz