Haftanın Haberleri – 6 Aralık 2020

0 Shares
0
0
0
0

1660’da Birleşik Krallık’ta kurulduğundan beri bilimsel ilerlemeyi desteklemek için çalışmalar yapan Royal Society, Uluslararası Engelliler Günü kapsamında, tarihten ve günümüzden bilimle ilgilenen engelli kişilerin hikayelerini paylaşan bir sayfa hazırladı. Cebirsel topoloji alanında çalışmaları olan Solomon Lefschetz ve Wolverhampton Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı Ruth Fairclough de bahsedilen bilim insanları arasında.


Koronavirüs aşıları üzerinde çalışılırken, bu aşıların ne şekilde dağıtılacağı da ilginç bir  matematiksel modelleme problemi oluşturuyor. Önce hastalığı ciddi geçirme ihtimali daha fazla olan yüksek risk grubu mu aşılanmalı, yoksa hastalığı hafif geçirerek daha fazla yayma potansiyeli olan sağlıklı genç popülasyon mu? İyi bir modelin, elimizde toplumun ne kadarına yetecek aşı olduğu, aşının ne kadar efektif olduğu ve ne kadar insanın zaten bağışıklığı olduğu gibi sayısal parametrelerin yanında, kişilerin hayat şekilleri ve rutinleri gibi sosyal verileri de göz önünde bulundurması gerekiyor


Amerikan Matematik Topluluğu’nun (MAA) sıradaki başkanı Dr. Jennifer Quinn, pandemi sürecinde eğitim üzerine düşüncelerini paylaşmak için Math in the Time of Corona (Korona Döneminde Matematik) isimli bir blog kurdu. “Ebedi bir iyimserden küresel bir salgına bir yanıt” olarak tarif ettiği blog, uzaktan matematik eğitimi ile ilgili fikir ve incelemelerin yanı sıra, karantinada yaşamak ve toplumun bir parçası olmak konusunda ipuçları da içeriyor. Quinn, AMS Blog’dan Vanessa Rivera-Quinones’e yazılarının ardındaki ilhamı anlatıyor.


Fransız Bilimler Akademisi’nin (Académie des sciences) bilimi desteklemek için verdiği ödüllerin 2020 sahipleri belli oldu. Verilen 24 ödülün 9 tanesini matematikçiler aldı. Paris-Saclay Üniversitesi’nde çalışan Guy David, kısmi diferansiyel denklemler, değişimler hesabı ve ölçüm teorisi üzerine çalışmaları nedeniyle Ampère de l’Électricité de France madalyasını kazandı. Madalya yanında 50.000€’luk para ödülüyle geliyor.


Şili Üniversitesi Matematik Modelleme Merkezi (CMM), 2000 yılında kurulduğundan beri pek çok projeye ev sahipliği yaptı. Başkan Alejandro Maassas, CMM’in kuruluşunu, bilime katkılarını ve geleceğini anlatıyor.


Galatasaray Üniversitesi Matematik Kulübü bir süredir Voldemath isimli bir matematik dergisi çıkarıyor. Geçtiğimiz aylarda 8. sayısı paylaşılan dergi dışarıdan yazarlara ve fikirlere de açık.


Bazen bir toplu iğne bile insanı çok derin düşüncelere sürükleyebiliyor. Bilimler Köyü’nün Matematikte Açık Problemler Serisi’nin bu haftaki programında, Burak Erdoğan Kakeya sanısından bahsett

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da sevebilirsiniz