Insights Puzzle makale serisinin bu yazısında Pradeep Mutalik, önceki yazısındaki sorulara cevap veriyor. Dax isimli köpek Promsky türünden yani yarı Sibiryalı Husky (eskimo köpeği) yarı Pomeranian. Yazar, Dax üzerinden “nasıl istediğimiz fenotipe sahip bir köpeğin doğumunu sağlayabiliriz?” sorusunu soruyor ve Dax’in muhtemel ailesinin türünü bulmaya çalışıyor. Matematiğin genetik alanı üzerindeki etkisini bu yazıda görebilirsiniz.
“Medeniyetler radyo astronomiyi keşfettikten kısa bir süre sonra her seferinde kendilerini yok etmiyorlarsa, gökyüzü belki de yıldızlardan gelen mesajlarla uğulduyor olabilir.” Bu sözler 14 Aralık 1980’de Cosmos serisinin 12. bölümünde Carl Sagan tarafından söylenmiş. Son yıllarda bazı gökbilimciler Bayes istatistiğini kullanarak konu üzerinde çalışmalar yaptılar. İlgili makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
“Evrendeki cisimler neden küre olma eğilimindedir?” Evrim Ağacı’ndan Furkan Aktepe’nin bu yazısında 2000 yıllık bir optimizasyon problemi olan Eşçevre Problemi anlatılıyor. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz. (Ayrıca konuyla alakalı Pisagor Okulu YouTube kanalında yayınlanan Ferit Öztürk’ün derslerine de buradan ulaşabilirsiniz.)
Simplektik Geometri, çift boyutlar üzerinde yaşayan bir geometridir. 1800’lerin başında ünlü matematikçi William Rowan Hamilton tarafından keşfedilmiştir. Quanta Magazine’de yayımlanan bu yazıda Simplektik Geometrinin nasıl inşa edildiğinden bahsediliyor.
Keşif Derslerinin (eski adıyla Hafta Sonu Dersleri) dördüncüsü olan İspat Yöntemleri dersi 10–14 Ağustos tarihleri, 10.00–12.00 saatleri arasında uzaktan çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. Dersin detayları ve başvuru için buraya tıklayınız.
5 Ağustos Çarşamba günü Bilimler Köyü YouTube kanalında Ferit Öztürk ve Alp Eden “Matematikte Açık Problemler ve Hilbert’in 16. Problemi” başlıklı bir program yapacaklar.
ÖSYM, 2020 YKS ile ilgili sayısal verileri yayınladı. Temel Matematik (TYT) sınavında 40 soruda ortalama 5,556 soruyu doğru yaptığımızı gösteren verilere ulaşmak için buraya tıklayınız.
Matematik olimpiyatlarına hazırlanmayı düşünüyorsanız 22 Ağustos’taki UMOD tarafından düzenlenen deneme sınavına girebilirsiniz.
Türkiye Matematik Kulübü, 28-30 Ağustos tarihleri arasında online bir matematik festivali düzenliyor. 18 farklı atölyenin olacağı bu festivalin detayları yakında yayınlanacak.
Türk Matematik Derneği, Kanguru Matematik ve Matematiğin Peşinde olarak önümüzdeki Dünya Matematik Günü kutlamaları için şimdiden heyecanlıyız ve bir yarışma başlatıyoruz: Kavram Yarışmaları. 2021 Dünya Matematik Günü’nün teması ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Matematik’. İlk yarışmamızın konusu ise Değişim Hızı (Rate of Change). Detaylı bilgi için buraya tıklayınız.