Haftanın Haberleri – 18 Ekim 2020

0 Shares
0
0
0
0

Okulların yüz yüze eğitime dönmesinin tartışıldığı bu günlerde, Abu Dhabi New York Üniversitesi’nden Prof. Alberto Gandolfi, bir yandan eğitimde verimlilik korunurken bir yandan Covid-19 vakalarının artışının nasıl düşük bir seviyede tutulacağına dair matematiksel bir model geliştirdi. Physica D dergisinde yayımlanan çalışma, öğrencileri hastalıkla ilişkilerine göre beş ayrı gruba ayırıyor ve okul dışı risk faktörlerini de hesaba katıyor. İlgili habere buradan erişebilirsiniz.


Türkiye Matematik Kulübü tarafından 7-8 Kasım’da çevrim içi olarak yapılacak olan Cebir Çalıştayı için kesinleşen konuşmacılar duyuruldu. Çeşitli seviyelerden konuşmalara yer verilen etkinliğin programı şimdilik çok keyifli görünüyor. Hem konuşmacı başvuruları hem de katılımcı başvuruları halen devam ediyor. İlgili sayfaya buradan erişebilirsiniz.


1, 2, 2, 1, 1, 2, 1… şeklinde başlayan Kolakoski dizisini biliyor musunuz? Sadece 1 ve 2’lerden oluşan bu dizinin çok ilginç bir özelliği var: Dizinin terimlerine tek tek baktığımızda, ardarda gelen 1 ve 2 gruplarının (1, 22, 11, 2, 1…) uzunluklarını buluyoruz. Kendi kendini tarif eden bu ilginç dizi, adını popüler matematikle de ilgilenen ressam William Kolakoski’den alıyor. Evrim Ağacı’ndan Alper Aslan’ın konuyla ilgili yazısına buradan erişebilirsiniz (Yazıda bazen “dizi” yerine matematiksel olarak aynı anlama gelmeyen “seri” kelimesi kullanılmış, dikkat!)


Katılanların “Denemeler: Fonksiyon üzerine” isimli sergisinden hatırlayabileceği Sergen Şehitoğlu, matematik ve sanatı buluşturan yeni bir sergi ile karşımızda. “Çakıl Taşları” isimli sergi İstanbul’da Sanatorium Galerisi’nde 25 Ekim’e kadar devam edecek (Çakıl taşları aynı zamanda Latince’den gelen Kalkülüs kelimesinin orijinal karşılığı). Şehitoğlu’nun dün sergi ile ilgili çevrim içi olarak yaptığı röpörtaja Sanatorium YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.


Geçtiğimiz haftalarda koyumatematik.com sitesinde tuvalet kağıdının matematiği hakkında yayınlanan yazıları sizlerle paylaşmıştık. Dün akşam bu yazıların yazarları Pisagor Okulu YouTube kanalında Haluk Memili ile aynı konuda bir yayın yaptılar, yayına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da sevebilirsiniz