Haftanın Haberleri – 23 Şubat 2020

0 Shares
0
0
0
0

Tam çizge olarak bilinen çizgelerin (2n+1 sayıda noktası varsa) belirli boyuttaki herhangi bir ağacın (n+1 noktalı, döngüsü olmayan çizge) kopyalarıyla tamamen kaplanabileceğini öngören ve yaklaşık 60 yaşında bir kombinatorik problemi olan Ringel varsayımı 8 Ocak’ta üç matematikçi tarafından olasılıksal bir argümanla büyük n’ler için kanıtlandı. Teoremin Quanta Magazine’nin harika görsellerle desteklediği hikayesini okumak için buraya, matematik makalesini okumak içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Klasik Sanskritçe bir matematik metninde 2’nin kuvvetlerini hesaplamaya yarayan bin yıllık bir algoritmaya rastlandı. Algoritma, MÖ 2. veya 3. yüzyılda yaşamış Hintli Matematikçi Pringala tarafından yazılmış. Sanskrit prosodi üzerine bilinen en eski tez olan Chandaḥśāstra’da (Pingala-sutras olarak da bilinir.) görüldü. Orijinal haliyle bir hayli gizemli olan bu algoritmayı Hintli Matematik Tarihçisi Kim Plofker’in örnekleriyle incelemek için buraya tıklamanızı öneririz.

RUDN Üniversitesi ve Berlin Özgür Üniversitesinden matematikçiler, yapay sinir ağlarını kullanarak, gözlemlenen verilerin olasılık dağılımlarını incelemek için yeni bir yaklaşım önerdiler. Olasılık dağılımlarının diğer modern yöntemlere kıyasla daha yüksek bir doğrulukla öngörülmesini sağlayan bu yaklaşım ile ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Hafta Sonu Derslerinin ikincisi belli oldu: Polinomlar ve Fonksiyonlar – Oğuzhan Kaya. Dersler 7 Mart, 14 Mart, 21 Mart, 28 Mart ve 4 Nisan tarihlerinde 10.00 – 13.00 saatleri arasında İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesinde gerçekleştirilecek.

22 Şubat 2020 Cumartesi günü İstanbul’daki matematik toplulukları Üsküdar’da bir kahvaltıda bir araya geldiler. Ülkemizdeki matematik camiasının birbiriyle tanışması, birlikte hareket etmesi adına örnek olan bu davranışlarından dolayı tebrik ediyoruz.  

Amerikan Matematik Derneğinin (AMS) lise ve üniversite öğrencilerine yönelik olarak hazırladığı bir internet sayfası olduğunu biliyor muydunuz? Bu sayfada hem gençlere yönelik haberler, hem de tatillerde katılabilecekleri matematiksel çalışmalara dair ayrıntılı bilgiler bulunuyor. Örneğin Amerika’da çok yaygın olan REU (Research Experiences for Undergraduates – Lisans Öğrencileri için Araştırma Deneyimi) programları hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Bu programların bazıları fonları gereği sadece Amerikalı öğrencileri kabul etse de yurt dışından öğrenciler kabul eden programlar da var. Yaz tatilini bir matematik araştırma projesinde görev alarak geçirmek her üniversiteli gence tavsiye ettiğimiz bir deneyim. 

Bunları da sevebilirsiniz