Covid-19’la beraber hayatımıza giren kavramlardan biri de virüsün bulaşıcılık katsayısı R. Bu değer, hasta bir bireyin ortalama kaç kişiye hastalık bulaştıracağını söylüyor. Değer 1’in üstündeyse hasta sayısı gitgide artarken, 1’in altına düşmesi ise salgının yavaş yavaş biteceği anlamına geliyor. Plus Magazine’in haberine göre R sayısına odaklanıp bir başka değeri gözden kaçırmamakta fayda var, o da halihazırda virüsü taşıyan insan oranı. Derginin bu haftaki sayısında bu iki değer arasındaki ilişki detaylandırılmış.
25 yıllık hapis cezası sırasında sayı teorisiyle ilgilenmeye başlayan Christopher Havens’tan daha önce bahsetmiştik. Bu süreçte ona ilham veren kaynaklardan biri olan, lisans öğrencilerine yönelik matematik dergisi Math Horizons’da, Havens’ın sorularından biri yayımlandı.
Aritmetik dinamik, matematiğin farklı iki dalını; dinamik sistemler ve sayı teorisini bir araya getiren oldukça yeni bir alan. Joseph Silverman, uzmanlığı yalnızca sayı teorisi olmasına rağmen katıldığı bir konferansta tesadüfi bir şekilde bu alanın ortaya çıkmasına vesile olmuş. Tüm hikayeye buradan erişebilirsiniz.
Bilimler Köyü Matematikte Açık Problemler yayınlarının bu haftaki konusu “Rastgele Polinomlar ve Rastgele Kişisel Eğriler”. Özgür Kişisel ve Turgay Bayraktar tarafından yapılacak söyleşiyi, çarşamba günü 20.00’da, Bilimler Köyü YouTube kanalından canlı olarak takip edebilirsiniz.
Florida Atlantik Üniversitesi Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi’nden bir profesör, karmaşık diferansiyel matematiksel denklemler konusuna daha fazla merak ve ilgi uyandırmak için matematik tarihinden yararlanıyor. Bu şekilde, hem öğrencilere hem de öğretim görevlilerine yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlıyor.
Günümüz saymakla geçiyor! Cambridge Mathematics’ten Ray Knight gün içinde matematiği kullandığımız her anı sıraladı. Sabahları alarmı ertelemekten spor salonunda ağırlıkları saymaya kadar yaptığımız çoğu aktivitede hesap yapıyoruz.