Entelektüel bir uğraş olan matematiğin içinden entelektüel merak öğelerini çıkarırsak ne elde ederiz? Uttrech Üniversitesinden Viktor Blasjö’ye göre günümüzdeki eğitim sistemini. Klasik eğitim anlayışını bir manifesto ile eleştiren matematikçi oldukça keyifli bir podcast de yayınlıyor: Opinionated History of Mathematics. Podcast’in ilk sezonunu Galileo’nun ne kadar kabiliyetsiz bir matematikçi olduğuna ayıran Viktor, bu sebeple deneylere mecbur kaldığını ve bu başarısız matematikçinin bilim tarihinde en çok abartılan figürlerden olduğunu iddia ediyor. Viktor’un derslerine, kitaplarına ve eleştirel görüşlerine erişmek için iltellectualmathematics.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Matematik Dünyası Arşivi
- matefil
- 9 Mayıs 2020
Ülkemizde matematik adına yapılan en güzel işlerden bir tanesi Matematik Dünyası dergisi. Son zamanlarda hızı yavaşlamış olsa da…
Matematikçi Aile Ağacı
- matefil
- 2 Mayıs 2020
Aile ağaçlarını bilirsiniz, kimileri kuşaklarca geri giderler. Matematik camiası da kocaman bir aile, yalnız burada erkekler de doğurabiliyor!…
Open Textbook Library
- Can Ozan Oğuz
- 13 Temmuz 2021
Ücretsiz erişebileceğiniz ve dağıtabileceğiniz bir sürü matematik kitabını içeren bir arşiv paylaşıyoruz bugün. Open Textbook Library, bir çok…
https://oeis.org/
- matefil
- 23 Şubat 2020
Sayı dizileri matematiğin önemli bir parçası, örneğin Fibonacci dizisini daha önce görmüş olanlar 1,1,2,3,5,8,13 diye başlayan bir diziyi…
Ayın Matematik Sorusu, Azer Kerimov
- matefil
- 13 Eylül 2020
Bilkent Üniversitesi’nde istatistiksel fizik, olasılık ve analiz üzerine çalışan Azer Kerimov, 2001 yılından beri Ayın Matematik Sorusu köşesinde…
Matematiksel Fonksiyonlar Sitesi
- Can Ozan Oğuz
- 28 Şubat 2021
Wolfram’ın fonksiyonlar sitesini, bu konuda bir katalog ya da ansiklopedi olarak düşünebilirsiniz. Sıkça kullandığımız elementer fonksiyonlar dışında zeta…