17. yüzyılda bilimsel dergiler henüz yaygınlaşmamışken matematikçiler başkalarının çalışmalarını nasıl takip ediyordu? Fransız din adamı ve bilim insanı Marin Mersenne, her konuda sorgulamalar yapıp görüşlerini dönemin entelektüelleriyle mektuplaşarak paylaşıyordu. Öyle ki bir keşfi Mersenne’e yollamak, onu yayınlamaya denk sayılabilir çünkü konuyla ilgilenenleri hemen haberdar ediyordu. Descartes, Pascal, Galileo gibi isimlerle yazışıyordu. BBC yapımı Marin Mersenne belgeseli 24 dakikada döneme damga vurmuş bir bilim insanının hikayesini anlatıyor.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Işıkla Yazılmış Öyküler: Cahit Arf
- matefil
- 2 Mayıs 2020
TRT’nin Işıkla Yazılmış Öyküler belgeselinin “Cetvel ve Pergel” bölümü cumhuriyet tarihimizin önemli matematikçilerinden Cahit Arf (1910-1997) hakkındadır. Yönetmenliğini…
The Joy of Stats
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 29 Kasım 2020
2010 yılında Wingspan Prodüksiyon tarafından BBC için hazırlanan bu belgeselde, İsveçli Profesör Hans Gosling istatistiğin önemini keyifli bir…
The Man Who Knew Infinity
- matefil
- 18 Kasım 2019
Robert Kanigel’ın aynı isimli kitabından esinlenerek çekilen Sonsuzluk Teorisi (orijinal adı “The Man Who Knew Infinity”), 20. Yüzyılın…
There’s a Hole at the Bottom of Math
- Can Ozan Oğuz
- 25 Mayıs 2021
İnsan zihninin en güvenilir ürünü olan matematiğin temelleri ne kadar sağlam? Avustralyalı Derek Muller’ın son videosu, hiç de…
Science Lives
- matefil
- 28 Haziran 2020
Simons Foundation bilim alanında pek çok projeyi destekliyor, bunlardan birisi de günümüzde yaşayan bilim insanlarıyla röportajlara yer verdikleri…
Tom Lehrer
- Can Ozan Oğuz
- 20 Aralık 2020
92 yaşında olan Tom Lehrer, emekli bir matematikçi ve müzisyen. Matematiği ve 1950’ler Amerikasının sosyopolitik gündemini konu alan…