Maxim Kontsevich

0 Shares
0
0
0
0

Rus ve Fransız matematikçi Maxim Lvovich Kontsevich (1964 – ) matematiksel fizik alanında IHES’de (Institut des Hautes Études Scientifiques) çalışıyor. Çalışmaları düğüm teorisi, kuantizasyon ve ayna simetrisi alanları ile ilişkili olan Kontsevich, sıradışı bir eğitim hayatından sonra kariyerinde alanın en büyük ödüllerine layık görüldü.

 

Matematik olimpiyatlarında başarı gösterdikten sonra Moskova Devlet Üniversitesine başlayan Kontsevich 1985 yılında mezun olmadan üniversiteden ayrılıp Moskova’daki Enformasyon İletimi Problemleri Enstitüsünde araştırmacı olarak çalışmaya başlar. Artan vaktinde yaptığı yayınlarla Bonn’daki Max Planck Enstitüsünün dikkatini çeken gence üç aylık bir ziyaret için davet gönderilir. Üçüncü ayın sonları beş günlük uluslararası bir konferansa denk gelir ve Kontsevich burada Witten sanısının nasıl kanıtlanabileceğine dair bir konuşma verir. Michael Atiyah dahil bütün matematikçileri etkileyen gencin üç yıl daha enstitüde kalması istenir. Ertesi yıl Witten sanısını kanıtlayan Kontsevich 1992 yılında doktorasını alır. Harvard, Princeton ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de çalışmalar yapan matematikçiye 1995 yılında IHES’te kalıcı profesörlük verilir. 

 

Kontsevich’in önemli çalışmaları arasında Witten’ın iki kuantum çekim modelinin denk olduğunu göstermesi, Poisson çokkatlıları için her zaman bir kuantizasyon deformasyonunun var olduğunu göstermesi, bir çeşit düğüm değişmezi olan Kontsevich integrallerini tanımlaması, dengeli fonksiyonların moduli uzayını tanımlaması, Calabi-Yau çokkatlılarındaki rasyonel eğri sayısı hakkındaki çalışmaları gösterilebilir. 

 

1997 yılında Henri Poincaré ödülünü, 1998 yılında dört geometri problemine yaptığı katkılardan dolayı Berlin’de düzenlenen Uluslararası Matematik Kongresinde Fields madalyasını alan Kontsevich, 2008 yılında Crafoord ödülüne, 2012 yılında Shaw ödülüne ve Temel Fizik Ödülüne, 2014 yılında da Matematikte Çığır Açma Ödülüne(Breakthrough Prize in Mathematics) layık görüldü.

 

Fizik ve matematik arasındaki sınırların kaybolduğu bir yerde çalışmalar yapan Kontsevich’in yayınlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz