Matematik bilmeye ne kadar ihtiyacımız var? Charles Ungerleider British Colombia Üniversitesinde çalışmış emekli bir eğitim sosyoloğu. Bu hafta bloğunda paylaştığı yazısında, matematik dersinde çoğu öğrencinin sorduğu “Peki bunlar ileride ne işimize yarayacak?” sorusunu ciddiye alıp farklı bakış açılarına göre inceliyor: Geçmişte uzun yıllar boyunca üniversiteye girme koşulu olarak Latince dersi alınırdı. Günümüzde ise onun yerine belli bir matematik bilgisi gerekiyor. Peki matematiğin, özellikle de soyut matematiğin bu anlamda -Latinceden farkı ne?
Doğa bilimlerinin incelediği iklim değişimi, pandemi ya da beyindeki nöronların aktiviteleri gibi örneklerin ortak bir özelliği var. Her biri değişimlerin ani ya da kesikli olarak meydana geldiği sistemler olarak tarif edilebilir. Bu sistemlerin “tipping point” adı verilen kritik eşikleri bulunuyor. Bu eşikten itibaren sistem hızlı bir değişime uğruyor. Geçtiğimiz günlerde Science Advances‘da yayınlanan çalışmaya göre bu tip farklı örnekleri açıklayan modellerde taşma noktalarına işaret eden matematiksel yapılar benzerlik gösteriyor. Buradan hareketle Münih Teknik Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı tüm bu örneklere uygulanabilecek matematiksel bir modeli tanıttılar.
Geçtiğimiz hafta, 12 Mayıs Uluslararası Kadın Matematikçiler Günü’ydü. 2019 yılından beri kutlanan bu özel gün vesilesiyle düzenlenmiş tüm çevrim içi etkinliklere bu siteden ulaşabilirsiniz. Sitede 107 farklı ülkeden 118 etkinlik listelenmiş. Çoğunluğu 12 Mayıs olmakla beraber daha ileriki tarihlerde de etkinlikler bulunuyor.