Haftanın Haberleri – 21 Mart 2021

0 Shares
0
0
0
0

Norveç Bilim Akademisi, matematikteki başarıları onurlandıran Abel Ödülü’nü, bilgisayar güvenliğine katkılarından dolayı László Lovász ve Avi Widgerson’a verdi. Bahsi geçen iki bilim insanı, teorik bilgisayar bilimi ve ayrık matematik arasında bağlantı kuran bir algoritma geliştirdi. Oluşturulan bu algoritma; bitcoin gibi kripto para birimleri, sayılar teorisi, kriptografi gibi pek çok alanda kullanılıyor.


Homeostaz, organizmanın çevre şartları ile kendi iç şartları arasındaki dengesizlikleri sistemli bir şekilde giderme sürecidir. Canlının yaşamı için gerekli olan koşulları korumasını sağlayan bu süreçte yaşanan aksaklıkların, beklenilebileceği gibi tehlikeli sonuçları olabiliyor. Golubitsky ve Best, çizge teorisini kullanarak homeostazdaki olası sorunları ön görmeye yardımcı olabilecek matematiksel bir formül geliştirdiler.


Tuna Altınel, Lyon Üniversitesinde görev yapan bir matematikçi. İki yıl önce Türkiye ziyaretinde pasaportuna el konulup mahkemeye sevk edilen Altınel, uzun süre önce beraat etmesine rağmen hala pasaportunu geri alamadı ve Fransa’daki işine dönemedi. Geçtiğimiz hafta bu konuda Twitter’da bir kampanya yürütüldü. Kampanya çerçevesinde çeşitli ülkelerden yetmişi aşkın matematikçi, Altınel’e videolarıyla destek oldular. 


İki nokta arasındaki en kısa yolu belirlemek, günlük hayatta sık sık karşımıza çıkan bir problem. Yeni bir yere giderken, çoğumuz olası en iyi rotayı bulabilmek için navigasyonu ve dolayısıyla bilgisayar algoritmasını kullanıyoruz. Bununla beraber, yol çalışması, internet kesintisi ya da herhangi bir engelleyici unsur ortaya çıktığında, bilgisayar algoritması işlevini kaybedebiliyor.  Christian Wulff-Nilsen ve ekibi zaman parametresini ve ağda oluşabilecek problemleri da düşünerek geliştirdikleri algoritmayla bu sorunları aşmayı umuyorlar.


Araştırmacılar, hem şehirler arasındaki bağlantıya hem de bazı şehirlerin enfeksiyon için diğerlerine göre daha yatkın ortamlar olduğu fikrine dayanarak, hangi şehirlerin bulaşıcı hastalık noktaları haline gelme olasılığının daha yüksek olduğunu tahmin eden istatistiksel bir model geliştirdiler. Geliştirilen bu modelin doğruluğu, rastgele oluşturulmuş ağlarda bir simülasyon ile sınanmıştır.

Bunları da sevebilirsiniz