Haftanın Haberleri – 17 Ocak 2021

0 Shares
0
0
0
0

(EN) Geçtiğimiz 14 Ocak günü ünlü mantıkçı Alfred Tarski’nin doğumunun yıldönümüydü. Aynı zamanda da Kurt Gödel’in ölüm yıldönümü olan tarih, 2019’dan beri resmi olarak Dünya Mantık Günü olarak kutlanıyor. Bu özel güne yakışır şekilde çok sayıda üniversite, mantık ve matematik felsefesi alanlarında seminerler düzenlendi. Tarihsel olarak bu alanın önemli merkezlerinden Viyana Üniversitesinde “Bilgi İşleme, Mantık ve Yapay Zekanın Geleceği” semineri yapıldı. Paris 1 Üniversitesinde ise “Mantıkta Anlaşmazlık ve Akıl Yürütme” konulu bir etkinlik vardı. Tüm seminer ve etkinliklere buradan göz atabilirsiniz


(EN) 1900 yılında ünlü Paris Konferansı’nda Hilbert o yüzyılın en önemli soruları olacağına inandığı 23 problemi açıkladı. 13. sıradaki problem ise söyleydi: 7. dereceden polinom denklemleri yalnızca basit aritmetik işlemler ve iki değişkenli cebirsel fonksiyonlar kullanılarak çözülebilir mi? 1950’lerin sonunda Arnold ve Kolmogorov isimli Sovyet matematikçiler bazı kanıtlara ulaştılar fakat bunlar sürekli fonksiyonlar içerdiği için, ancak problemin bir varyantına cevap veriyordu, Hilbert’in aradığı asıl cevap bu değildi. Chicago Üniversitesinden Benson Farb ve California Üniversitesinden Jesse Wolfson, 13. problem üzerinde çalışmaya devam ediyorlar. Farb’a göre soru, karmaşık cebirsel bir denklemi çözmekten çok daha derin. Polinomların karmaşıklığı ve matematiğin farklı alanları arasındaki bağla ilgili daha genel sonuçların ipuçlarını içeriyor.


(EN) Kadın Matematikçiler Derneği (Association for Women in Mathematics) alanının en başarılı kadın matematikçilerini onurlandırmak için bir kart destesi hazırlamaya başladı. İlk kartta, karmaşıklık ve algoritmalar teorisi alanlarında çalışan, aynı zamanda da derneğin kurucu başkanlarından biri olan Lenore Blum yer alıyor. 


(FR, EN) “Eşkenar üçgen diye bir şey yoktur!” Patrick Popescu-Pampu yazısında eşkenar üçgen diye bir şeyin olmadığını, daha doğrusu bilgisayar ekranında eşkenar bir üçgen çizilemeyeceğini söylüyor. Halbuki Öklid Düzlemi’nde bu mümkündü! Bunu kanıtlamak Édouard Lucas’ın 1878 yılından kalan teoreminden yararlanıyor: Satranç tahtasında köşeleri karelerin köşeleri veya merkez noktalarına denk gelecek bir eşkenar üçgen çizilemez.

Bunları da sevebilirsiniz