Genç yaşına rağmen Sayılar Kuramında yaptığı müthiş işlerle tanınan Oxford Üniversitesi’nin ünlü matematikçisi James Maynard’ın hayatının anlatıldığı kısa bir biyografi quantamagazine.org’da yayımlandı. Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Ünlü Matematikçiler Yves Meyer, Ingrid Daubechies, Terence Tao ve Emmanuel Candes her yıl düzenlenen Princess of Asturias ödüllerini büyük dijital verilerin sıkıştırılmasını sağlayan geliştirdikleri “Dalgacık Teorisi” ile aldılar. Çalışmalarının JPEG dosyalarının oluşturulması, MR makineleri, Hubble uzay teleskobunun veri göndermesi gibi pratik alanlara etkisi var.
Yapay Zeka sistemlerinin etik dışı, potansiyel olarak çok maliyetli ve zararlı ticari seçimler yapması yönünde yaşadığı sıkıntılara karşın, University of Warwick, Imperial College London, EPFL (Lausanne) ve Sciteb Ltd’den araştırmacılar bu problemleri çözmeye yönelik yeni bir matematiksel yol buldular. İlgili makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
03.07.2020 cuma günü saat 20.00’de Youtube’da Matematiğin Peşinde kanalında “Üniversitelerde Uzaktan Eğitim Sorunları” başlığıyla izleyicilerin de katılabildiği bir canlı açık oturum gerçekleşti. On katılımcının yayına bağlanıp söz aldığı oturumda hem öğrencilerin hem hocaların yaşadığı sorunlara ve olası çözümlere yer verildi. Balıkesir, Bilkent, Boğaziçi, Galatasaray, Hacettepe, Muğla üniversiteleri ile UCLA ve University at Buffalo,SUNY üniversitelerinden katılımcılar kendi deneyimlerini paylaştı.
Somut bir çıkarım olarak “Uzaktan Eğitimde Öğrencilerin Adil Değerlendirilmesi” konusundaki farklı uygulamaların paylaşılacağı ve tartışılacağı bir ortamdan fayda edilebileceği konusunda hemfikir olundu. Dilerseniz açık oturumun kaydını buradan izleyebilirsiniz.