Haftanın Haberleri – 16 Ağustos 2020

0 Shares
0
0
0
0

Geçtiğimiz yüzyılın bilinen en iyi matematikçilerinden biri aslında hiç var olmadı. Evet, Nicolas Bourbaki’den bahsediyoruz.  Geçen hafta yayımlanan bir TED-Ed videosuyla Bourbaki’yi daha iyi tanıyabilirsiniz (Videoda Türkçe altyazı seçeneği de bulunmaktadır.).

Kendisi hariç bütün pozitif bölenlerinin toplamı kendisine eşit olan sayılara mükemmel sayı denir. Örneğin, 6 bir mükemmel sayıdır çünkü 1-2-3, 6’nın pozitif bölenleridir ve bunların toplamı 6’yı verir. Mükemmel sayılarla yapılan çalışmalar M.Ö 4.yy’a, Öklid’in çalışmalarına dayanıyor. Mükemmel sayıların tarihsel yolculuğunu anlatan plus.maths.org sitesinde yayınlanan yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Parkta bir arkadaşınızla satranç ya da go oynadığınızı düşünün. Bir yanda kuşlar cıvıldıyor, çocuklar oyun oynuyor ve kediler miyavlıyor ama bütün bu sesler sizin sıradaki hamleyi hesaplamanızı engellemiyor. Peki beyin bütün dış etkenlere rağmen nasıl işine devam edebiliyor? Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) sinirbilimcileri yeni makalelerinde bunun bilinen birkaç biyolojik mekanizmanın doğal bir sonucu olduğunu gösteren matematiksel bir model sundular. Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Matematikte Öklid uzayından çok daha fazlası mevcut. Özel ve genel görelilik alanlarında kullanılan Lorentz-Minkowski uzayını keşfetmek isterseniz, Evrim Ağacı’ndan Mert Taşdemir’in yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

28-29-30 Ağustos tarihlerinde Türkiye Matematik Kulübü tarafından internet üzerinden yapılacak bir matematik festivali planlanıyor. Gün içinde yapılacak çeşitli atölyeleri akşamları matematik konulu canlı yayınlar takip edecek. Etkinlikte siz de atölye sahibi veya katılımcı olarak yer almak isterseniz buradan başvuru yapabilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz