Haftanın Haberleri – 6 Eylül 2020

0 Shares
0
0
0
0

Hangi Platonik cisimler için bir köşeden kendisine, diğer köşelerden geçmeyen doğrusal bir yol çizmek mümkün? 2016’da küp, tetrahedron, octahedron ve icosahedron için olumsuz cevaplanan bu soru, yakın zamana kadar dodacahedron için esrarını koruyordu. Artık cevabı biliyoruz: Dodacahedronda böyle yollar var, hem de sayıları sonsuz! Bu konuda daha fazla bilgi için Quanta dergisinden Erica Klarreich’in yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Genç Matematikçi Araştırma Arşivi (JMRA), genç matematikçilerin yaptıkları araştırmaları daha geniş bir kitle ile paylaşabileceği bir platform. Hem sitelerinde hem de Youtube kanallarında doktora öğrencileri ve yeni mezunlara ait 15-30 dakikalık araştırma videoları bulabilirsiniz.

Cebirin çıkış noktası nedir? Matematik gerçekten var mıdır? Dışarı çıkmaya hazırlanırken bir yandan bu soruları düşünen @gracie.ham’ın TikTok videosu internette popüler oldu. Tartışmaya katılmak isteyen birçok insandan binlerce yanıt geldi.

Parmaklıklar arkasından matematik: Hapishanede matematiğe ilgi duymaya başlayan ve ileri matematik kitapları okuyarak kendini eğiten Christopher Havens, sürekli kesirler üzerine zamanında Euler’in de üzerinde çalıştığı eski bir problemi çözmeyi başardı.

Bahar Matematik Buluşması lisans öğrencileri tarafından lisans öğrencilerinin sunum yapma deneyimi kazanması için organize edilen harika bir etkinlik. Bu dönem sekizincisi 17-18 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleşecek olan buluşmanın ayrıntıları belli oluyor. Cem Tezer’e ithaf edilecek buluşma salgın sebebiyle çevrim içi gerçekleşecek. Ayrıntılar için yenilenmiş sitelerine göz atabilirsiniz.

YÖK eğitim fakültelerinin lisans programlarının düzenlenmesi yetkisini fakültelere devretme kararı aldı. Matematik eğitimi bölümleri için de bir fırsat olan bu kararla ilgili ayrıntılı habere buradan, İbrahim Çetin ve Adnan Baki’nin konuyla ilgili yaptığı bir saatlik yayına ise buradan erişebilirsiniz. 

Ülkemizde yetişmeye başlayan pek çok matematikçi dünyanın dört bir yanına uzmanlaşmaya ve çalışmaya gidiyor. Bu matematikçilerden cebirsel geometri ile ilişkili konularda çalışanları bir araya getirmek isteyen Alp Bassa, Türkü Özlüm Çelik, Özgür Esentepe ve Ali Özgür Kişisel IMBM çatısı altında yeni bir seminer dizisi başlattı: UCGEN (Uluslararası Cebirsel Geometri Neşesi). Şimdiden aralık ayının sonuna kadar programı dolan haftalık çevirimiçi seminerler hakkında ayrıntılı bilgiyi https://sntp.ca/ucgen/ sitesinde bulabilirsiniz. Bu alanda çok çeşitli yerlerde çalışan ne kadar matematikçimiz varmış, görünce şaşırabilirsiniz.

Eser Dilsöz sosyal medyada matematik ve matematik eğitimi ile ilgili kısa videolar/skeçler hazırlayıp paylaşan tiyatrocu bir matematik öğretmeni. Bu hafta matematiği deniz ile, matematik öğretmenlerini yüzme öğretmenleri ile ilişkilendirdiği güzel bir paylaşım yaptı. Siz yüzmeyi nasıl öğrenmiştiniz?

Ali Nesin matematik köyünün YouTube kanalında bir süredir canlı dersler anlatıyor, Lie cebirleri dersinin ardından bu hafta doğrusal cebire başladı. Vektör uzayının tanımından yola çıkıp özdeğer, özvektör kavramlarına, Jordan normal forma değindiği derslere ilgi yoğun, ilk derste yüz civarı izleyici vardı. Nesin Matematik Köyünde yaz boyunca verilen çevirimiçi derslerin videolarını da kanala yüklemeye başladılar. Özlem Beyarslan’ın Sayılar Kuramı dersine, Selçuk Demir’in Çizgeler Kuramı dersine ve Ali Nesin’in Kümeler Kuramı dersine kanallarından erişebilirsiniz. 

Matematiğin Peşinde ekibi olarak biz de lise ve lisans öğrencilerine dersler sunmaya devam ediyoruz. Bugün Ezgi Kantarcı Oğuz’un Ayrık Matematik dersi bitiyor, Utku Aytaç’ın dört hafta sonu sürecek Sayılar Kuramı ve Kodlamayla Problem Çözümleri dersi dün başladı.

YouTube matematik camiasının önde gelenleri #MegaFavNumber etiketiyle bir video çağrısı yaparak insanları bir milyondan büyük favori sayıları hakkında video çekmeye davet ettiler. Şimdiden 250’den çok kişi bir video ile cevap verdi, oynatma listesine buradan ulaşıp ilginç sayılar ve hikayeleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. 

Geçtiğimiz perşembe akşamı Bilimler Köyü YouTube kanalında Alper Dizdar’ın sunuculuğunda Zafer Gedik Hilbert Uzayından Kaçış: Kuantum Olasılıkları başlıklı bir yayın yaptı. Yayında kuantum fiziğinin formülasyonunda karmaşık sayılar üzerine alınan Hilbert uzayları yerine başka nasıl bir model olabileceğine değinen Zafer Gedik, aynı zamanda bu konuda önemli açık sorulardan biri olan Zauner sanısının ne olduğundan bahsetti. D boyutlu uzayda belli bir koşulu sağlayan d^2 vektörün varlığını öngören bu sanının çözümünün yalnızca teorik fizikte değil, radar ve telekomünikasyon alanlarında da uygulamaları olacağından bahsetti. Yayını Bilimler Köyü YouTube kanalından izleyebilirsiniz. 

Türkiye Matematik Kulübü çeşitli okulların matematik kulüplerinde bir süredir aktif olarak çalışıp deneyim biriktirmiş gençlerin öncülüğünde kurulmuş yeni bir oluşum. Geçtiğimiz hafta çevrim içi bir matematik festivali düzenleyen ekibin ilk çalışması bu değildi. Yüksek lisans ve doktora başvuruları ve eğitimi hakkında Ayşe Berkman, Fatih Demirkale, Engin Özkan, Sibel Özkan ve Kağan Kurşungöz ile yaptıkları güzel, bilgilendirici söyleşileri YouTube kanallarında bulabilirsiniz.

Bu akşam Matematiğin Peşinde YouTube kanalında Dönüşüm Bilim Proje’nin kurucusu emekli matematik öğretmeni Nurten Alparslan ile Herkes İçin Matematik sergilerinden bahseden bir yayın gerçekleşecek.

Bu hafta Ankara Başkent Öğretmenevinde Hacettepe Üniversitesinden Şenol Dost’un öncülüğünde  Üstün Yetenekli Öğrenciler için Matematik Öğretmenlerine Yönelik Teknoloji Odaklı Etkinlik Hazırlama Eğitimi gerçekleşti. TÜBİTAK’ın 4005 programı kapsamında gerçekleşen çalışmada emeği geçen herkesi tebrik ederiz.

Kısmi Diferansiyel Denklemler alanındaki çalışmaları yayınlayan SN Partial Differential Equations and Applications dergisi Eylül ayı boyunca bir seminer dizisi düzenliyor. Dergide çalışmaları yayınlanmış altı matematikçinin konuşmalar vereceği seminer hakkında ayrıntılı bilgiyi burada bulabilirsiniz. 

Bunları da sevebilirsiniz