Haftanın Haberleri – 7 Şubat 2021

0 Shares
0
0
0
0

Fransa’daki popüler matematik oluşumu Les Maths en Scéne bu sene beşinci matematik festivalini düzenleyecek. 5-29 Mart arası çevrim içi gerçekleşecek olan festivale katkı sunmak isteyenler, buradaki formu doldurarak video kaydı yoluyla, canlı konferans düzenleyerek ya da çevrim içi atölye ile yapabilirler. Çalışmaları hakkında fikir sahibi olmak için geçen yıl düzenledikleri çok geniş kapsamlı etkinliğe bakabilirsiniz. Oluşum geçtiğimiz yılki festivali sebebiyle Fransız Matematik Derneği’nden d’Alembert Ödülü almıştı. 


Dörtyüzlü, dört tane üçgenin bir araya gelmesinden oluşan bir şekil. Kafanızda üçgen tabanlı bir piramit canlandırabilirsiniz. Platon zamanından beri bilinen bir şeklin bile çözümlenememiş tarafları olabiliyor, nitekim dörtyüzlü hakkında yıllar sonra yepyeni bir sonuca ulaşıldı. 


Plus Magazine’in Bir Dakikada Matematik köşesinde bu hafta Marianne, soyut cebirin en temel nesnelerinden olan döngüsel grupları anlatıyor. Döngüsel grupların özelliği, tek bir eleman tarafından üretilebilmeleri. 


Gauss ömrü boyunca uğraşıp pi sayısına dair farklı formüller üretmişti. İsrail Teknoloji Enstitüsü Technion tarafından üretilen Ramanujan Makinesi ise yalnızca birkaç saatte tüm bu formülleri ve daha fazlasını keşfetti! Bu ay Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre, ismini ünlü Hintli matematikçi Ramanujan’dan alan bu makine, algoritmalar yardımıyla matematiksel sabitler için farklı formüller buluyor. Üretmiş olduğu sanıları kanıtlayıp teoreme dönüştürme yetisine ise, henüz sahip değil. Newswise’ın haberine göre tüm proje gönüllülük esasına dayalı olarak, maddi destek almadan gerçekleştirilmiş. Araştırma ekibinin makinenin sonuçlarını paylaşmak için açtıkları internet sitesi aracılığıyla üretilen sanılar için kanıtlar göndermek mümkün. Hatta algoritmaların geliştirilmesine katkıda bile bulunabilirsiniz.

Keyifli ve dinlendirici bir hobi olan origaminin arkasında aslında ciddi bir matematik var. Bu hafta Matematiğin Peşinde YouTube Kanalı’nda yayınlanan “Kağıt Katlamanın Matematiği” adlı videoda matematik ve origami ilişkisi konuşuldu. Merve Atasay Sunay’ın konuğu Burçak Boz Yaman, son zamanlarda matematik öğretim programlarında popülerleşen origaminin matematiksel altyapısını ve tarihini anlattı. Konuyla ilgili Hülya Gür tarafından kaleme alınan “Matematik ve Origami” isimli kitaba da göz atabilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz