Asansör beklemek bazen çok sıkıcı olabiliyor. Özellikle hastaneler ya da devlet daireleri gibi işlek ve karmaşık binaları ziyaret ettiğimizde… Fizikçi Zhijie Feng, öğrenciliğini 37 asansörün bulunduğu Hong Kong Üniversitesinde yapmış bir araştırmacı olarak asansör bekleme süresinin nasıl daha iyi hesaplanabileceğini merak etmiş. Santa Fe Enstitüsünden meslektaşı Sidney Redner ile ortalama asansör bekleme süresinin bağlı olduğu değişkenleri araştırmışlar. Feng, gerçek hayatla yakından ilişkili ve göründüğünden çok daha karmaşık olan bu probleme cevap verecek sade bir model aradığını belirtiyor.
Etrafı çember şeklinde çitlerle örülmüş çim bir alanda bir keçiyi çitin bir köşesine bağlıyoruz. Eğer keçinin dairenin alanının tam yarısına ulaşabilmesini istiyorsak bu durumda kullanacağımız ipin uzunluğu ne olmalı? Yakın zamanda çözülmüş olan bu problemden bültende daha önce bahsetmiştik. Bu hafta Quanta Magazine problemi çok daha basit versiyonlarından başlayarak ve okuyucuya egzersizler sunarak ele almış.
Georgia Teknoloji Enstitüsünden bir grup araştırmacı, düşük seviyeli, birbirinden bağımsız robotların bir arada kullanıldığında ne kadar etkili olduklarını araştırmış. Araştırma satranç tahtası üzerinde hareket eden parçacıklardan oluşan teorik bir modelden esinlenmiş.
Çeşitli disiplinlerden eğitmeni ve meraklı öğrencileri bir araya getiren yeni platform Bir nevi akademi’nin ilk dersi belli oldu. İlmar Gahramanov’un “Galileo’nun Serbest Düşmesi, Fonksiyonel Denklemler ve Grup Teorisi” başlıklı dersi lise 3. ve 4. sınıflara, fizik ile matematik hazırlık öğrencilerine ve bu alanlardaki lise öğretmenlerine yönelik olacak. 16 Mayıs saat 17.00’a kadar buradan başvuru yapabilirsiniz.