Bilgisayar ekranımız piksellerden oluşan bir düzlem. Her bir pikselde hangi rengin görüneceğini yazarsak bir ekran görüntüsü elde ediyoruz. Bilgisayarda yapılan animasyonlar için, doğru zamanda doğru renkleri gösterecek bir fonksiyon yazmak yeterli. Peki ama zihnimizdeki resme karşılık gelen fonksiyonu nasıl bulacağız? Bu videosunda Inigo Quilez sıfırdan başlayarak bir animasyon sahnesinin nasıl yaratıldığını, her adımda ihtiyacımız olan fonksiyonları da vererek anlatıyor. İhtiyacınız olan matematik lise seviyesinde. Tek başlarına oldukça basit olan fonksiyonları birleştirerek şahane sahneler yaratmak mümkün.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Counting From Infinity: Yitang Zhang and the Twin Primes Conjecture
- Can Ozan Oğuz
- 8 Kasım 2020
Asal sayılardan sonsuz tane olduğu Öklid zamanından beri biliniyor. Bugün hala bilmediğimiz bir şey ise, farkı iki olan…
BBC The Story of Mathematics
- matefil
- 2 Şubat 2020
BBC ve Open University’nin yapımını ortaklaşa üstlendiği 4 bölümlük bu belgesel matematik tarihi üzerine. Belgelesin sunuculuğu yapan Oxford…
Navajo Math Circles
- matefil
- 26 Temmuz 2020
Amerika’nın yerli halklarından olan Navajo’lar ile matematik eğitimi ve araştırmasında önemli çalışmalar yapan matematikçilerin bir projesi var: Navajo…
Science Lives
- matefil
- 28 Haziran 2020
Simons Foundation bilim alanında pek çok projeyi destekliyor, bunlardan birisi de günümüzde yaşayan bilim insanlarıyla röportajlara yer verdikleri…
Words of Women in Mathematics in the Time of Corona
- Can Ozan Oğuz
- 18 Mayıs 2021
Bir grup kadın matematikçi kendi aralarında coronadan nasıl etkilendiklerini konuşurken akıllarına bu konuda bir belgesel hazırlama fikri gelmiş.…
Darts and Kites in the Sky of Mathematics
- Can Ozan Oğuz
- 7 Şubat 2021
Bir düzlemin aynı şekillerle kaplanması genelde tekrara yol açar. Roger Penrose ise öyle iki şekil buldu ki, bu…