Amerikalı sürrealist sanatçı Man Ray, 1930’lu yıllarda Paris’teki Poincaré Enstitüsünün bir odasında eskiden kalma heykeller bulur. Bu heykeller, cebirsel yüzeylerin öğretimi için hazırlanmıştır. Bu modeller aracılığıyla matematik ve sanat arasında bir ilişki kuran Man Ray, cebirsel yüzeylerden yola çıkarak sürrealist tablolar yapar ve her birine Shakespeare’in bir oyunun adını verir. Quantin Lazarotto’nun yönetmenliğini yaptığı Man Ray et les équations Shakespeariennes, bu hikayeyi konu alan 70 dakikalık bir belgesel. Orijinal dili Fransızca olan filmi İngilizce alt yazıyla buradan izleyebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
A performance of “Mathemagic”
- Ezgi Kantarcı Oğuz
- 6 Aralık 2020
Matematik deyince akla gelen ilk şey sihir olmayabilir, ama uzak görünen bu iki alanın kesişiminde yer alan şaşırtıcı…
Head, Heart and Soul
- matefil
- 31 Mayıs 2020
Ekaterina Eremenko matematik ile ilgili belgeseller çeken matematik mezunu bir kadın. Almanya’da IMAGINARY ve bir kaç kuruluşun desteğiyle…
Monster Group
- matefil
- 23 Ağustos 2020
Bu hafta YouTube matematik camiası 1.000.000’dan büyük favori sayıları hakkında videolar hazırlayıp yayınlıyor. Milyonlarca abonesi olan 3Blue1Brown kanalında…
Tom Lehrer
- Can Ozan Oğuz
- 20 Aralık 2020
92 yaşında olan Tom Lehrer, emekli bir matematikçi ve müzisyen. Matematiği ve 1950’ler Amerikasının sosyopolitik gündemini konu alan…
Comment J’ai Détesté les Maths
- matefil
- 24 Mayıs 2020
Matematiğin bu kadar etkin bir rol oynadığı dönemde nasıl oluyor da çok geniş kesimler matematikten nefret ediyor ya…
BBC The Story of Mathematics
- matefil
- 2 Şubat 2020
BBC ve Open University’nin yapımını ortaklaşa üstlendiği 4 bölümlük bu belgesel matematik tarihi üzerine. Belgelesin sunuculuğu yapan Oxford…