Amerikalı sürrealist sanatçı Man Ray, 1930’lu yıllarda Paris’teki Poincaré Enstitüsünün bir odasında eskiden kalma heykeller bulur. Bu heykeller, cebirsel yüzeylerin öğretimi için hazırlanmıştır. Bu modeller aracılığıyla matematik ve sanat arasında bir ilişki kuran Man Ray, cebirsel yüzeylerden yola çıkarak sürrealist tablolar yapar ve her birine Shakespeare’in bir oyunun adını verir. Quantin Lazarotto’nun yönetmenliğini yaptığı Man Ray et les équations Shakespeariennes, bu hikayeyi konu alan 70 dakikalık bir belgesel. Orijinal dili Fransızca olan filmi İngilizce alt yazıyla buradan izleyebilirsiniz.
Yazan: Can Ozan Oğuz
Takip et
Bunları da sevebilirsiniz
Oxford Cinayetleri
- matefil
- 5 Temmuz 2020
2008 İngiliz-İspanyol yapımı, yönetmenliğini Álex de la Iglesia’nın yaptığı gizem/gerilim türündeki film Guillermo Martínez isimli Arjantinli matematikçi ve…
Mysteries of the Mathematical Universe
- Can Ozan Oğuz
- 4 Nisan 2021
Her yıl düzenlenen World Science Festival’daki bir paneli paylaşıyoruz bu hafta. Birleşmiş Krallık’tan dört ünlü matematikçi(Jonathan Borwein, Keith…
Finite Simple Group (of Order Two)
- Can Ozan Oğuz
- 13 Temmuz 2021
İki kişilik romantik bir ilişkiyi matematikle ifade etmek hiç kolay değil. Klein Four isimli acapella grubu, üç dakikalık…
Matematiğin Aydınlık Dünyası
- matefil
- 22 Aralık 2019
Ülkemizde 1994 yılında TRT için matematiği konu alan bir belgesel çekildi: Matematiğin Aydınlık Dünyası. Sunuculuğunu matematikçi Ali Sinan…
Words of Women in Mathematics in the Time of Corona
- Can Ozan Oğuz
- 18 Mayıs 2021
Bir grup kadın matematikçi kendi aralarında coronadan nasıl etkilendiklerini konuşurken akıllarına bu konuda bir belgesel hazırlama fikri gelmiş.…
Dimensions
- matefil
- 5 Ocak 2020
2008 yılında Jos Leys, Ethienne Ghys ve Aurelien Alvarez tarafından üretilen ‘Dimensions’ belgeseli 13er dakikalık 9 bölümden oluşuyor.…