Selman Akbulut

0 Shares
0
0
0
0

Selman Akbulut (1949- ) Michigan State Üniversitesinde topoloji ve geometri üzerine çalışan bir Türk matematikçi. Düşük boyutlu manifoldlar, simplektik topoloji ve gerçel cebirsel varyetelerin topolojisi üzerinde çalışmalar yapan Akbulut aynı zamanda 28 yıldır Gökova Geometri-Topoloji uluslararası konferansının düzenlenmesinde rol alıyor.

Lisans(1971) ve doktorasını(1975) University of California, Berkeley’den alan matematikçi sonrasında Institute for Advanced Study, Wisconsin Üniversitesi ve Rutgers Üniversitesinde çalışıp 1981 yılında Michigan Üniversitesinde kadrolu olarak işe başladı. Yıllar içinde Harvard Üniversitesi, Max Plank Enstitüsü, Feza Gürsey Enstitüsü, Institute for Advanced Study, MSRI’da çalışmalar yaptı. Literatürde dört boyutlu manifoldları incelerden kullanılan Akbulut tıpası (Akbulut cork) yapısı kendi adıyla anılıyor.

Akbulut’un topoloji alanında yazdığı üç kitabı ve yüzün üzerinde makalesi var. Eserlerinin listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Selman Akbulut’un organizasyonunda görev aldığı Gökova Geometri Topoloji (GGT) konferansı 1992 yılından bu yana devam ediyor. Geçmiş konferanslarda sunulan çalışmaların ayrıntıları(proceedings) ile 2007’den beri yayınlanan GGT Dergisinin sayılarına konferansın internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

GGT konferanslarının 25. yılında Akyaka’da Gökova Geometri Topoloji Enstitüsü adında bir matematiksel araştırma enstitüsünü kuran Selman Akbulut’a ülkemize yapmış olduğu bu kalıcı destekten dolayı ayrıca teşekkür ederiz. Enstitü bu sene 27. GGT konferansına 1-6 Haziran 2020 tarihlerinde ev sahipliği yapacak. Kamu yararına kar amacı gütmeyen kuruluş statüsündeki enstitüye destek olmak isterseniz bu sayfaya göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da sevebilirsiniz