Vladimir Arnold

0 Shares
0
0
0
0

Vladimir Igorevich Arnold (1937-2010) önemli bir Sovyet ve Rus matematikçiydi. Matematik ve fiziğin dinamik sistemler, cebir, topoloji, cebirsel geometri, simplektik geometri, diferansiyel denklemler, klasik mekanik, hidrodinamik, tekillik teorisi gibi pek çok alanına katkılar yapmıştır. 

 

Annesi sanat tarihçisi, babası matematikçi olan Arnold henüz 13 yaşındayken mühendis olan amcasından kalkülüsü duyar ve matematik ile ilgilenmeye başlar. Kendi kendisine babasının kitaplarını okur, bu kitaplar arasında Euler ve Hermite gibi matematikçilerin eserleri de vardır. 

 

Moskova Devlet Üniversitesinde ünlü Sovyet matematikçi Andrey Kolmogorov’un öğrencisi olur, ve henüz 20 yaşındayken Hilbert’in 13. sorusu olarak geçen, her çok değişkenli sürekli fonksiyonun sonlu tane iki değişkenli fonksiyon ile inşa edilip edilemeyeceği sorusunu olumlu yönde cevaplar (Kolmogorov-Arnold temsil teoremi).

 

1959’da Moskova Devlet Üniversitesinden mezun olduktan sonra 1986’ya kadar aynı kurumda çalışır. Sonrasında Steklov Matematik Enstitüsünde ve Paris Dauphin Üniversitesinde çalışmaya devam eder. Kariyeri boyunca matematiğin pek çok alanında çalışan Arnold, özellikle Arnold sanısı ile simplektik geometrinin başlı başına bir alan olmasında ve topolojik Galois teorisinin ortaya çıkmasında büyük bir rol oynamıştır.

 

Akademik hayatı başarı ve ödüllerle dolu olan matematikçi 1974 yılında Fields madalyasına aday gösterilmesine rağmen, Sovyetler Birliğinin politikalarını eleştirdiği için devletle arası açılmıştır ve Sovyetler Birliğinin baskısı sonucu adaylığı geri çekilmiştir. 1970’ler ve 80’lerin çoğunda ülkeden ayrılmasına izin verilmemiştir.

 

Matematik eğitimi konusunda da önemli bir yere sahip olan Arnold, özellikle Bourbaki akımını çokça eleştirmiş ve matematik eğitimine zarar verdiğini ileri sürmüştür. Pek çok kitabın da yazarı olan Arnold kendi eserlerinde geometrik ve fiziksel öngörülere, düşünce biçimlerine daha fazla ağırlık vermiştir. Matematik eğitimi üzerine kendi kaleme yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

 

1999 yılında Paris’te ciddi bir bisiklet kazası geçirir, sonrasında geçici hafıza kaybı yaşar, bir süre eşini bile tanımamıştır. Ancak zaman içinde hafızası geri gelir. Bu kazadan sonra bir otobiyografi yazmış olan matematikçinin hayatına dair pek çok ayrıntıyı, Yesterday and Long Ago isimli kitabında bulabilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz